Cvetanje Tise: Fenomen u junu, koji se viđa samo u Srbiji i Kini, ostavlja bez daha (FOTO) (VIDEO)

Cvetanje Tise – čarobni ples insekata koji se završava smrću

Jednom godišnje procveta Tisa. Dan cvetanja nikada se ne zna, jer ne cveta uvek u isto vreme.

Tiski cvet je vodeni insekt koji se nekada nalazio i u drugim rekama Evrope, ali danas ga ima samo u Tisi. I to manje u Mađarskoj, a mnogo više kod nas. Štaviše, Tiski cvet jedinstven je fenomen prirode koji osim u Srbiji na Tisi, postoji još jedino u Kini na reci Jangcekjang.

 

Manifestacija “Kad tisa cveta” održava se od 8. do 10. juna u Novom Bečeju. Neverovatna atmosfera jedinstvenog prirodnog fenomena cvetanja Tise, koju prati romantični ritual puštanja plutajućih zapaljenih svećica želja u reku, uz odličan vatreni performans na obali i vodi postao je prepoznatljiv događaj koji svake godine ima sve više učesnika.

cvetanje tise

Tiski cvet je insekt koji život provodi u mulju na dnu reke i samo na jedan dan u godini, nakon tri godine provedene u mulju, pojavljuju se iznad reke i leteći u rojevima produžava svoju vrstu.

 

Cvetanje Tise je zapravo svadbeni ples ovih tananih insekata u kom se mužjak i ženka spajaju, a nakon oplodnje i polaganja jaja umire prvo mužjak, a onda i ženka. Više miliona oplođenih jajašaca započinje novi trogodišnji razvojni ciklus u glinovitom koritu Tise.

Sve to traje samo nekoliko sati. Nije ni čudo što ovaj prirodni fenomen opčinjava sve stručnjake i stanovnike čitavog sveta.

cvetanje tise

Tiski cvet je krilati insekt bele boje sa tri končasta nastavka na repu. Leptir vodenog cveta živi kratko vreme — po nekoliko sati, a larva u rečnom mulju i po nekoliko godina.

U našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvetova, ali svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan kao kod Tisinog cveta.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=KxGGwW0BHQs[/youtube]

(Izvor: opanak.rs)

Share this article