Evo zašto je TITO posebno zabranio Srbima proslavu SVETOG NIKOLE!

I dok danas cela Srbija slavi Svetog Nikolu malo ko se seća da je doživotni predsednik nekadašnje zajedničke države, Josip Broz Tito, posebno mrzeo ovog svetitelja hrišćanske crkve.

Prema tvrdnjama istoričara, Tito je mrzeo ovog Svetog Nikolu, ne zato što je u pitanju najveća slava u Srba, već zato što ga je podsećao na Deda Mraza.U prvim godinama komunističke države, Deda Mraz je bio osuđen kao "boljševičko-klerikalna tvorevina" samo zato što je Josipa Broza Tita podsećao na Svetog Nikolu, slavu koju uopšte nije voleo, a reč je o vremenu ideološkog sukoba sa Sovjetskim Savezom.

Poznato je da u SFRJ nije bilo poželjno da se proslavljaju krsne slave, da se ide u crkvu, jer je zvanična komunistička ideologija države učila ljude da Bog ne postoji.

 Državni praznici su stvar identiteta jedne države, mada nije redak slučaj u svetu da je taj identitet više u vezi s vladajućom ideologijom, nego s istinskom tradicijom i istorijom. To je najbolje viđeno na primeru postratne Jugoslavije koja je dobila nove praznike kako bi zamenile one koji su bili duboko ukoreneni u narodu, poput slava, proslave Božića itd.

Nova godina, recimo, do Drugog svetskog rata nije bila preterano popularan praznik među Jugoslovenima. Zato je njen zadatak u javnom životu SFRJ bio da zameni dotadašnje obeležavanje Božića, ali i da vešto izbegne podvojenost stanovništva različitih veroispovesti i stvori osećaj pripadnosti jednoj zajednici.

Izvor:srbijadanas.com 

Share this article