Hrabra mlada doktorka: Pajserima razbijala stakla kako bi spasila unesrećene

Ova mlada djevojka spasila je tri života nakon saobraćajne nesreće koja se dogodila u mjestu Jehovci, šest kilometara od Kiseljaka.

Merima Kruščica, doktorica medicine Doma zdravlja Vitez, svojim herojstvom osvojila je srca brojnih Bosanaca i Hercegovaca. Ova mlada djevojka spasila je tri života nakon saobraćajne nesreće koja se dogodila u mjestu Jehovci, šest kilometara od Kiseljaka.

Na mjestu nesreće našla se vrlo brzo, nakon što se automobil prevrnuo pored puta.

- Baš kao u filmovima... Vozilo na krovu, točkovi se još uvijek okreću – opisuje nam Merima prizor koji je zatekla kada je istrčala iz svog automobila.

 

- Stakla u autu su bila zamagljena, ljudi su udarali po njima, tražili pomoć... Zajedno sa još nekoliko momaka koji su došli iz obližnje kladionice, pajserima sam razbijala stakla na autu samo da izvučemo ljude – govori za "Avaz" ova humana djevojka.

U automobilu uvijek ima kutiju za naprednu prvu pomoć, koja joj je i u ovom slučaju bila od velike koristi.

- Uvijek imam sve u automobilu za "ne daj Bože". I da je kojim slučajem trebala reanimacija unesrećenih, mogla sam reagirati – nastavlja Merima, koja je prije dolaska vozila Hitne pomoći zaustavila vanjsko krvarenje na ekstremitetima povrijeđenih.

Dvoje povrijeđenih do Doma zdravlja u Kiseljaku prevezlo je vozilo Hitne pomoći, dok je ona u svom automobilu do obližnje bolnice zbrinula trećeg povrijeđenog. Oni su kasnije transportovani u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

- Imali su teške povrede: lomovi rebara, kostiju lobanje, povredu vilice, petne kosti...- govori nam Merima.

Ovo nije prvi put da je reagirala na sličan način.

- Vraćajući se s mora, pritekla sam u pomoć tročlanoj porodici koja se automobilom prevrnula u blizini Splita. Tada sam još bila student – priča Kruščica.

Ova mlada, hrabra djevojka već nekoliko godina je i službeni ljekar ženske fudbalske reprezentacije, sudija...

-Ono što je dr. Reuf Karabeg u nogometnoj reprezentaciji, ja sam u ženskoj – završava Merima Kruščica.

(Izvor: buka.com / avaz.ba)

Share this article