Indija,država koja turiste ostavlja bez daha

Indija je država koja svojom raznolikošću, tradicijom, kulturom, običajima i ljudima svakog turista ostavi bez daha.Kao i svaka druga država, i Indija u sebi skriva neke čudne stvari koje bi svaki putnik trebao znati:

 1. Putovanja "super" vozovima
 
Ovo je definitivno doživljaj života za svakog putnika koji se nađe u Indiji. Indija ima jednu od najrazgranatijih željezničkih pruga na svijetu, a na prekrcanim vozovima možete očekivati da ćete doživjeti neke priče koje ćete prepričavati još godinama nakon vožnje.
 
2. Obavljanje nužde u javnosti
 
Da, dobro ste čuli. U Indiji je sasvim normalno skinuti pantalone i olakšati se nasred ulice. Kao i pljuvati u Kini. Činjenica da preko 50% stanovnika nema svoj WC je stvarno zabrinjavajuća.
 
 
 
3. Sastav kasti
 
Ovo je jedna od stvari koja je još žalosnija od gore spomenute činjenice. Sve u Indiji se temelji na kastama. Gotovo sve svakodnevne aktivnosti rezervisane su samo za određene kaste, bilo da se radi o edukaciji ili pronalasku posla.
 
4. Životinje su svete
 
Indija se prema životinjama ponekad bolje ponaša nego prema stanovnicima nižih kasti, jer u Indiji se životinje smatraju svetima. Od krave do pacova - sve životinje se poštuju.
 
 
 
5. Ljudi idu u zatvor zbog gluposti
 
Ovo je istina. Bilo je više slučajeva kad je neko završio u zatvoru jer je "lajkovao" status koji "nije smio".
 
6. Praznovjerje
 
U Indiji praznovjerje možete pronaći na svakom uglu. Na primjer, ako crna mačka prolazi cestu oni će stati i pričekati da neko prođe prije njih. Je li vam ikada palo na pamet da usred dana stanete na sredini ulice samo zato jer je mačka prošla cestu?
 
7. Kriket je svetinja!
 
Za Indijce, igrači kriketa se smatraju svecima koji sve motivišu da postanju bolji nego ikada.
 
 
 
8. Tradicija
 
Kako smo i ranije spomenuli, Indija je zemlja stvorena na tradicijskim vrijednostima. Njeni običaji su brojni, a razlikuju se od regije do regije, pa čak od sela do sela. I poštuju ih se bez pogovora.
 
9. Indijska hrana
 
Zbog svog položaja i veličine Indija obuhvata različita klimatska područja, tako da od suptropske klime do kraja najvišeg planinskog lanca na svijetu, možete pronaći neizmjerno bogatstvo kulturnih različitosti, što se naravno prenijelo i na vrstu i načine pripremanja hrane.
 
10. Kultura
 
Indija se sastoji od 28 pokrajina i 7 unija, a svaka od njih ima svoju vlastitu kulturu oblačenja, hrane, pa čak i jezik. Postoje 22 službena jezika, i preko 1600 različitih dijalekata...
 
 
 

Izvor:globetravel.me

 

 

 

Share this article