KATASTROFA U AMERICI Pitanje života ili smrti u narednih nekoliko sati: Uragan Irma stiže brzinom 282 km/h i nosi sve pred sobom! (VIDEO)

Uragan Irma je ojačao pa mu je dodeljena kategorija 5, a Nacionalni centar za uragane je rekao da postoji velika šansa da će pogoditi Floridu do kraja ove nedelje i tokom vikenda. Ističu da je još uvek rano da se odredi tačan smer njegovog kretanja.

Ranije danas, Američki centar za uragane izdao je upozorenje za više područja, delove Livordovih ostrva, Britanska i Američka Devičanska ostrva i Portoriko, zbog jačanja oluje sa mogućim i po život opasnim vetrom, talasima i bujicama.

Ovaj uragan duva brzinom od 282 km na čas, a upozorenja od uragana već su izdale države Portoriko i Devičanska ostrva.

 

Očekuje se da će ovaj uragan doneti snažne udare vetra i opasne oluje i talase na širem području Kariba, pre nego što krene u pravcu južne Floride krajem ove nedelje.

Uragan Irma će najverovatnije pogoditi i Dominikansku republiku, Kubu i Bahame dok bude putovao do Floride.

Florida

Guverner Floride Rik Skot je u ponedeljak proglasio vanredno stanje za svaki okrug kako bi lokalne vlasti imale dovoljno vremena da se priprema za nadolazeću oluju.

Skot smatra da je uragan Irma "opasan po život" i da Florida mora da bude spremna. Upozorenja od uragana se obično izdaju oko 36 sati pre očekivih prvih vetrova.

Vlasti su upozorile da bi ova opasna oluja mogla da donese 25 centimetara kiše i da uzrokuje odrone i poplave, uz talase visoke do sedam metara, prenosi AP.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=BtNyuWKHXqA[/youtube]

 

Portoriko

Predviđa se da će Portoriko i Devičanska ostrva biti izloženi kiši i vetrovima tokom srede, prenosi abcnews.go.com.

Karibi se pripremaju za nadolazeću oluju, a Portoriko je čak mobilisao i Nacionalnu gardu.

Na današnjoj konferenciji guverner Portorika Rikardo Roselo je upozorio na poplave i nestanak struje. Vlasti su pripremile skloništa gde mogu da smeste oko 62.000 ljudi.

Upozorio je da će sve odluke koje budu donete u narednih par sati biti presudne, istakavši da je to"pitanje života ili smrti".

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=Acap3IrCYYk[/youtube]

Druga ugrožena područja

Ranije danas, upozorenja na uragan izdata su na 12 ostrva, među kojima su Antigva, Barbuda, Angvila, Monserat, Sen Marten, Saba, a upozorenje znači da se uragan očekuje u narednih 36 sati.

Na Haitiju je izdato upozorenje da se uragan očekuje u naredna tri dana.

Zvaničnici severoistočnih karipskih država otkazali su avionske letove, zatvorili škole i apelovali na stanovnike da ostanu u svojim kućnim skloništima.

U poslednjih nedelju dana to je drugi uragan na teritoriji SAD.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article