Kina će izvršiti popis neprijavljenih građana zbog politike jednog djeteta

- Prema popisu iz 2010. godine u Kini živi više od 13 miliona neprijavljenih osoba koje nisu imale lične dokumente zbog prethodne politike "jednog djeteta".

Kineske vlasti su nadležnim institucijama naredile registraciju svih neprijavljenih građana koji su rođeni tokom stroge politike o planiranju porodice koja je dozvoljavala samo jedno dijete, a cilj popisa je da se tim građanima osigura pravo na identifikacione dokumente radi ostvarivanja socijalnih i građanskih prava, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kneska novinska agencija Xinhua javlja da se prema popisu iz 2010. godine radi o više od 13 miliona neprijavljenih građana.

Riječ je o populaciji koja nema identifikacijske dokumente i rodni list, uglavnom zato što su roditelji u strahu od kazni izbjegavali prijavljivati djecu po rođenju. Tu spadaju i nelegalno usvojena djeca i ljudi koji se vode kao nestali.

Ovi građani će nakon registracije u lokalnim uredima dobiti građanska prava na ljekarsku zaštitu, obrazovanje i druge beneficije.

Pravo na popis i dobijanje legalnih identifikacionih dokumenata imaju svi neprijavljeni stanovnici Kine, bez obzira na razlog zbog kojih su do sada živjeli "na crno".

Kina je kontroverznu politiku jednog djeteta uvela 1979. godine kako bi suzbila brzi rast broja stanovnika. Mjera je, međutim, dovela i do starenja stanovništva i gubitka radne snage. Ublažena je 2013. kada je nekim parovima pod određenim oklonostima dopušteno drugo dijete, a u potpunosti je ukinuta krajem oktobra prošle godine.

KutakNet

 

Share this article