Kome je teže, a kome lakše: Domaćica PROTIV zaposlene žene

Uprkos tome što su samostalnost i nezavisnost žene postali imperativi 21 veka, nije lako dati odgovor na pitanje da li je bolje biti domaćica ili zaposlena mama. Argumenti jasno pokazuju da ni jednima ni drugima nije lako.

 

 

Evo kako je domaćicama
Domaćice su stalno kod kuće, nemaju platu, radno vreme, slobodne dane, vikende, zasluženi godišnji odmor. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji 18,4 odsto nezaposlenih žena. Od tog broja je 599.371 domaćica koje godišnje potroše 730 sati na kuvanje, čišćenje, spremanje kuće, pranje i peglanje…
Ako bismo pokušali da izračunamo koliko bi one mesečno zaradile,
uzevši u obzir da rade osam sati dnevno i da se u Beogradu sat vremena čišćenja naplaćuje 350 dinara, za 20 radnih dana zaradile bi 56.000 dinara. Čuvanje dece i kuvanje nismo računali.

Svetlana Vujičić (34), domaćica iz Pančeva

 

NE ZAVIDIM ZAPOSLENIM ŽENAMA

Svetlana je udata i ima dva sina, Dušana (6) i Vukašina (1). Pre nego što je dobila prvo dete, Svetlana je radila. Posle porođaja, nije mogla da pronađe posao, tako da je već sedam godina domaćica.

-Često čujem komentare tipa ,, blago tebi, ceo dan ti je na raspolaganju, ništa ne radiš, sigurno si odmorna i uživaš u životu“. Ali, da li je bas tako? Naravno da nije. Ta vrsta nipodaštavanja mi ne prija, pa zaboga, ne mogu u Srbiji baš svi da rade. Zaposlenim ženama ne zavidim, jer po prirodi nisam takva osoba. Nekad im se divim jer uspevaju da usklade posao, decu, kuću i muža, a nekad mi ih je i žao jer sam ubeđena da se ne posvećuju deci i kući onoliko koliko bi želele.
Na pitanje da li bih volela da radi, odgovara da bi, ali priznaje da uopšte nije sigurna da govori istinu.

-To je večita borba između nas dve. Jedan deo mene kaže „radi, dobro će ti doći da malo izađeš iz kuće i zaradiš neki dinar“, a drugi kaže da se ni za kakve pare ne bih odrekla da dragocenog vremena provedenog kod kuće.

 

A ovako je zaposlenim ženama
Za razliku od domaćica, zaposlene žene su manje ili više plaćene za to što rade, imaju satisfakciju, osećaju se korisno, uspešno… S druge strane stalno balansiraju između posla i porodice a glavni pratilac im je osećaj krivice.
Osim toga, zaposlene žene u Srbiji zarađuju 11 odsto manje od muškaraca za isti posao, pokazali su rezultati studije „Jaz u zaradama između žena i muškaraca“, koju je sprovela Fondacija za razvoj ekonomske nauke.
Upoređivanjem zarada žena i muškaraca istog obrazovanja, radnog iskustva i zanimanja, autori ove studije došli su do zaključka da bi žene u Srbiji morale da rade dodatnih 40 dana godišnje da bi zaradile koliko i muškarci sa istim karakteristikama na tržištu rada.

Nikolina Glušica (33), stomatolog iz Beograda

NE BIH MOGLA DA ZAMISLIM ŽIVOT BEZ POSLA KOJI RADIM

Nikolina radi u privatnoj stomatološkoj ordinaciji sa svojim suprugom. Radi u dve smene, prepodne ili popodne, a u zavisnosti do toga kada radi, posvećuje se sinu Luki (7) i ćerki Hani (4). Nema kućnu pomoćnicu, sve poslove radi sama, ali uz veliku pomoć supruga.

-Često kažem da zavidim domaćicama, zato što mi uvek fali vremena. Stalno trčim i žurim i ne stižem da posvetim dovoljno vremena ni deci, ni suprugu, ni sebi. Moj utisak je da su domaćice divne i požrtvovane majke, da su im kuće uvek sređene i da su mnogo smirenije i opuštenije od nas koje radimo. S druge strane, prednost zaposlenih mama je što uvek mogu da odu na posao kada im dosadi kuća, a uz do da zaradi i poslovno se ostvari.

Na pitanje da li bi želela da bude domaćica, Nikolina kaže ne.
-Volim posao koji radim. I kada odem na odmor, posle pet dana jedva čekam da se vratim u ordinaciju.

 

Ko je pobednica?
Dakle, sve ima svoje prednosti i mane, ali jedina garancija mira i sreće jeste da se zbog svoje odluke da rade ili ne žene ne osećaju uskraćeno i ugrožno, kaže Nevena Čalovska, porodični psihoterapeut.
-Zaposlene žene često osećaju krivicu zato što su u stalnom raskoraku između porodice i posla, dok se domaćica zasićene svakodnevnicom, osećaju beskorisno i misli da je život tamo negde. Zbog svega toga i jedne i druge počinju da traže krivca za svoju situaciju, upliću se u vrzino kolo iz koga se teško izlazi, suočavaju se sa depresijom, nervozom, stresom…
Ipak, kaže naša sagovornica, rešenje postoji.
-Život treba pogledati „iz helikoptera“, tj. objektivno, i shvatiti šta nam to nedostaje. Kada shvatite šta je to, sledi organizacija. Domaćice, ne zaboravite da isti ručak može da se jede dva dana, a dete može na nekoliko sati da pričuva i neko drugi, a vi za to vreme možete da uradi nešto za sebe. Zaposlene žene odložite neki posao za sutra ili zamolite kolegu da uradi nešto umesto vas, pa kući idite ranije i više vremena provedite a svojom decom. Dakle, sve je stvar perspektive, osvešćenja, organizacije i odgovornosti – kaže Nevena Čalovska.

A šta vi mislite? Kome je teže, domaćicama ili zaposlenim ženama?

(Izvor: Zena.blic) 

Share this article