Korona je GOTOVA: Naučnik koji je napravio Fajzerovu vakcinu sada tvrdi da zna kada će biti kraj epidemije (VIDEO)

"Fajzerova" vakcina je stigla u Srbiju. Ugur Sahin, osnivač "Bajonteka" i naučnik koji je napravio ovu vakcinu kaže da se nada da će za nekoliko meseci opasti broj starijih pacijenata koji zahtevaju hospitalizaciju i da će se do sledeće zime pandemija korone staviti pod kontrolu.

Posebnu nadu za ovu tvrdnju daje mu podatak da će EMA (Evropska agencija za lekove), 6. januara doneti odluku o vakcini američke "Moderne", pa će se na tržištu naći dovoljno vakcina za sve.

PROČITAJTE JOŠ Prva zemlja koja uvodi korona-pasoš: Ko ne primi vakcinu neće moći u prevoz, restorane…

-Da bismo pandemiju korone zaustavili do zime, potrebno je da imunizujemo 60 do 70 odsto stanovnika - kaže Sahin za nemački DW.

 

Ipak, glavobolju zadaje nova mutacija virusa koja je prvi put primećena u Velikoj Britaniji, ali se već pojavila u više zemalja Evrope. Prema epidemiološkim podacima, taj novi soj je mnogo zarazniji, pa Britanci veruju da se zbog njega zaražava čak 70 odsto ljudi.

Sasvim logično, nameće se pitanje da li je nova mutacija virusa otporna na vakcinu?

-Još ne znamo, jer nismo uradili testove - kaže Sahin i najavljuje da će u naredne dve nedelje "Bajontek" proveriti kakav je odgovor ove mutacije na njihovu vakcinu.

PROČITAJTE JOŠ "NIJE TO PIJACA DA SE BIRA VAKCINA" Dr Kon pomenuo i Nestorovića

-Pitate me hoće li vakcina biti efikasna protiv mutacije? Naučno gledano, velika je verovatnoća da hoće. Iako ova varijanta ima višestruke mutacije, izmenjeno je samo jedan odsto relevantnog proteina u virisu. To znači da je 99 odsto isti, a naša vakcina izaziva imuni odgovor tako što napada protein virusa s više strana - kaže Sahin.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=TOT8ElNBbo4&feature=emb_title[/youtube]

Share this article