Mislićete da hodate po oblacima: Ovo je jedina bela pustinja na svetu (FOTO) (VIDEO)

Nacionalni prak Vajt Sends (Beli pesak) nalazi se u Američkoj državi Nju Meksiko. Jedinstveni beli pesak po kojem je ova pustinja poznata nastao je usled velike količine kristala gipsa. Vajt sends je najveća gipsana pustinja na svetu.

Kako je oblast okružena planinama, gips koji se inače topi u dodiru sa vodom nije imao gde da pobegne, čak se šta više slivao sa okolnih San Andreas i Sakramento planina taložeći se hiljadama godina u ovom basenu.

 *Foto: Profimedia, Bela pustinja u SAD - Vajt Sends

Voda koja nema gde da oteče ili odlazi u zemlju ili formira bazenčiće koji su naročito privlačni posetiocima. Kada voda ispari, iza nje ostaje gips u kristalnojformi, takozvani selenit. Atmosferski uslovi kao što je vetar razbijaju i sitne ove kristale koji postaju kao pesak.

 

Za razliku od peščanih dina, gips ne pretvara Sunčevu energiju u toplotu, tako da se po Vajt Sendsu može ići bosih nogu i po najvećoj vrućini. Specifičnost ovih dina je u tome što, iako stalno menjaju oblik, dešava se da se posle kiše privremeno stvrdnu i postanu otporne na vetar.

 *Foto: Profimedia, Bela pustinja u SAD - Vajt Sends

Prvu ekspediciju kroz Vajt Sends predvodila je američka vojska 1849. godine, a već 1861. latino porodice počele su da se naseljavaju u ovoj oblasti. Predsednik SADHerbert Huver proglasio je 1933. godine Vajt Sends za nacionalni park, a zvanično otvaranje odigralo se godinu dana kasnije.

 *Foto: Wikipedia/Franzinho, Bela pustinja Vajt Sends

Nažalost, ovaj neobični predeo okružen je vojnim objektima, zbog čega se dešavalo da projektili greškom padnu na tlo Vajt Sendsa i unište turističke lokalitete. Pored toga, borbeni avioni često preleću pustinju narušavajući mir i tišinu ovog impresivnog pejzaža.

 

 

Od 2008. godine Vajt Sends je na spisku svetske baštine, što je izazvalo veliko protivljenje određenih političkih struja u SAD , usled pritiska UNESKO-a da se smanjevojne aktivnosti u oblasti.

 *Foto: Profimedia, Bela pustinja u SAD - Vajt Sends

 

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=ofUzW-ChOSQ[/youtube]

(Izvor: newsweek.rs

Share this article