Nakon 30 godina proterana iz SAD u CG zbog jedne rečenice (VIDEO)

Pedesetogodišnja Zahrija Purović deportovana je u Crnu Goru iz Sjedinjenih Američkih Država nakon 30 godina provedenih u toj zemlji.

Ona se u suzama oprostila od svojih sinova Elvira i Arijana, prenosi portal CDM.

Iako je Zahrija u Mičigenu, u gradu Sterling Hajts podigla decu i plaćala dažbine državi, morala je da napusti SAD po odluci suda i imigracionih vlasti. Iako nema kriminalni dosije, proterana je iz države, po rečima njenih sinova, kao najveći kriminalac. Morala je odmah da kupi avionsku kartu i vrati se za Crnu Goru, prenosi američki portal "Em lajv".. 

Problemi za Zahriju počeli su 2001. godine, kada su, prema rečima porodice, ona i njen suprug dali oprečne izjave o tome kada i gde su se upoznali. 

 

Zahrija je rekla da su se upoznali u SAD, a njen suprug da su se venčali pre nego sto su otišli u SAD. Te izjave nisu se dopale imigracionim vlastima. 

Tada su im kazali da ih obmanjuju i da će zbog toga biti deportovani. 

Nakon toga Zahrija je imala razgovor u Odeljenju za imigraciju gde su joj poručili da će morati da kupi kartu i iseli se iz zemlje. 

Proces je trajao više godina, a Zahrijin advokat navodi da je deportacija besmislena i da Zahrija ima veoma malo veza sa rodnom zemljom koju nije posećivala otkad se odselila. 

Njen najmlađi sin Elvir kaže da su se do kraja nadali da će sud ipak dozvoliti da ostane u zemlji, ali se to ipak nije dogodilo. 

“Ovo baš boli. Ne znam sta da radim”, kaže Elvir. 

“Ne želim da mislim o njenom odlasku. To me mnogo povređuje”, ističe njen sin Arijan. 

 

Zahrija je u SAD došla sa 19 godina. Sada se sa 50 vraća u Crnu Goru i već je zabrinuta za svoju sudbinu. 

Kako se navodi, ona ima zdravstvenih problema sa kičmom i već je imala nekoliko fizikalnih terapija u Mičigenu. 

“Plašim se za svoje zdravstveno stanje. Briga o bolesnicima u Crnoj Gori je jako loša. Bojim se da neću imati adekvatnu zdravstvenu uslugu”, žali se Zahrija, prenosi CDM.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=-xUnaVxlMFE[/youtube]

(Izvor: b92.net)

Share this article