NEVEROVATNO ISKUSTVO KOJE TREBA DOŽIVETI: Otkrijte čari NEPALA države na kraju sveta

Između visokih Himalaja i vrelih indijskih ravnica, ovo je zemlja snežnih vrhova i Šerpasa, jakova i jetija, manastira i mantre.

Od deset najviših svetskih planina, osam se nalazi u Nepalu čineći ga planinarskim snom, ali on ima mnogo više da ponudi nego Himalaji.

 

Ova mala zemlja u Aziji je geografski i etnički veoma raznovrsna. Bogata kultura i tradicija, izuzetni hramovi-spomenici, kao i brze reke i tropske džungle čine je zaista nezaboravnom. To je jedino hindu kraljevstvo u svetu. Svi ljudi različitih rasa i religija ovde žive u slozi jer postoji idealan spoj hinduizma i budizma.

*FOTO: PROFIMEDIA

Kao mesto rođenja Bude, Nepal je važno mesto hodočašća za milione budista koji ovde dolaze s raznih strana sveta. Nepalci spadaju u najdruželjubivije ljude na svetu i gde god da krenete dočekaće vas širokim osmesima.

 

Živopisni gradovi

Katmandu, prestonica Nepala, okružen je lancima visokih planina. Ovaj prelepi užurbani grad nalazi se na kulturnoj raskrsnici između Indije i Kine, a njihove uticaje videćete u arhitekturi i osetiti u lokalnoj kuhinji. Svetilišta, hramovi, palate, trgovi, bezvremene skulpture i legende su praktično umetnička dela koja Katmandu čine živim muzejom. U ovom gradu je i jedna od najvećih budističkih stupa na svetu - Budanant stupa, koja predstavlja najsvetiji tibetanski budistički hram van Tibeta i centar tibetanske kulture u prestonici. Durbar trg je centralni trg gde se odigrava celokupan život grada. Tu se nalazi Stari dvor (koji je uvršten u Uneskovu Listu svetske baštine) i svetilište neobičnog izgleda Kumari Gar, hram jedine žive boginje na svetu.

Mesto koje svakako treba posetiti je nacionalni park Čitvan. Čitvan znači „srce džungle“, a vodi vas u svet močvara u kojima žive krokodili, retki gmizavci, ptice i sisari.

Baktapur je šarmantan gradić bogat hramovima. Na ulicama možete pronaći grnčarske proizvode. Obavezno svratite u muzej Nacionalne umetnosti.

Pokara, drugi po veličini grad u Nepalu, po spektakularnim prizorima ogledalo je Himalaja. Savršeno je mesto za „punjenje baterija“. Tamo možete iskusiti najbolji treking, paraglajding ili se odmarati pored jezera u blizini grada odakle se pruža prelep pogled na planinu Anapurnu.

Hrana

Ovde se najviše jede pirinač. Najpopularnije jelo je dal bat, supa od sočiva servirana s pirinčem, a hrana se jede prstima. Najpoznatije lokalno piće je čang, proizvod sličan pivu koji se dobija od prosa ili pirinča. Obavezno treba probati i jelo momo, lasi, piletinu s medom i bambusom i piletinu s karijem. Jela mogu biti veoma ljuta tako da, ukoliko niste ljubitelj pikantnog, to obavezno morate naglasiti prilikom poručivanja.

 KORISNE INFORMACIJE
Vize: Za ulazak na teritoriju Nepala državljanima Republike Srbije su potrebne vize, koje se dobijaju prilikom ulaska u Nepal. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i poneti fotografiju na beloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Cena je 25 evra. Na teritoriji Nepala ne postoji Ambasada Republike Srbije, već je odgovorna ambasada u Nju Delhiju (Indija). Sa sobom ponesite i kopiju pasoša.
Vremenska razlika u odnosu na Srbiju je tri časa i 45 minuta unapred
Za ulazak na teritoriju Nepala vakcinacija nije potrebna.
Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led.
Nepal ima tipičnu monsunsku klimu. Suvi period je od oktobra do maja, a vlažni (monsunski) od juna do septembra. Intervali između ova dva glavna perioda - od septembra do novembra i od marta do maja - smatraju se najpogodnijim za boravak ovde.
Na pijacama, u prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvek se cenkajte, jer je to običaj. Pored cenkanja, običaj je skoro uvek i svima ostavljati bakšiš.
Suveniri: tradicionalna odeća i materijali, predmeti i skulpture od drveta, nakit, predmeti vezani za religije hinduizam i budizam.

KAKO STIĆI
Od Beograda do Katmandua možete stići svakodnevnim letovima kompanije „Flaj Dubai“. Presedanje je u Dubaiju.
Ukoliko želite da izađete sa aerodroma i posetite Dubai, morate imati vizu, za čije izdavanje zahtev podnosite pre polaska na putovanje. Iako se smatra loukost kompanijom koja tako i posluje, „Flaj Dubai“ svojim putnicima nudi mogućnost presedanja, odnosno kombinovanih letova s presedanjem u Dubaiju.
„Džangl travel“ se dokazao kao idealan partner za daleke destinacije. Putovanje za Nepal ova agencija organizuje nekoliko puta godišnje. Na putovanju će se pobrinuti da vam do detalja prikažu život u Nepalu, otkrivajući tajne predele i običaje lokalnog stanovništva.

(Izvor: kurir.rs)

Share this article