ODMAH UBIJEN: Nakon 250 godina prvi put primećen divlji bizon!

Svetska fondacija za zaštitu prirode (WWF) saopštila je da će pokrenuti tužbu protiv zvaničnika u istočnoj Nemačkoj koji su naredili lovcima da pucaju na divljeg bizona čiji je poslednji živi primerak viđen pre 250 godina.

Policija navodi da je jedan muškarac primetio bizona 13. septembra u blizini reke Odre u Lebusu, gradu smeštenom 88 kilometara istočno od Berlina. 

Lokalni zvaničnici zatim su doneli odluku da se bizon ubije, uz obrazloženje da predstavlja pretnju po bezbednost zajednice. 

"Oslobađanje strogo zaštićene životinje koja ne predstavlja potencijalnu pretnju je krivično delo", rekao je glavni oficir za zaštitu prirode Svetske fondacije Kristof Hajnrih. 

 

"Nakon više od 250 godina, divlji bizon je opet primećen u Nemačkoj, i vlasti nisu mogle da smisle ništa drugo, osim da ga ubiju", dodao je Hajnrih. 

Na sajtu Svetske fondacije za zaštitu prirode navodi se da "ponašanje bizona svojstveno njegovoj vrsti ne predstavlja pretnju po ljude", kao i da su "svi dosadašnji projekti u Poljskoj, koji uključuju divlje bizone, uspešno sprovedeni". 

Veruje se da se bizon obreo u Nemačkoj nakon što je odlutao iz poljskog nacionalnog parka "Ujście Warty", smeštenog na granici između te dve zemlje. 

Evropski bizon, najveći biljojed na kontinentu, smatra se osetljivom vrstom i nalazi se na crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode. 

Iako se nekada mogao naći širom zapadne, centralne i jugoistočne Evrope, do kraja 19. veka preživele su samo dve populacije ove vrste - u Bjaloveškoj šumi na poljsko-beloruskoj granici i u zapadnom Kavkazu. 

Poslednji primerak evropskog bizona uginuo je u divljini 1927. godine, a pokušaji da se ponovo vrati u prirodu sprovedeni su u Poljskoj, Litvaniji, Belorusiji, Ukrajini, Rusiji i Slovačkoj. 

Danas živi u zatočeništvu u više od 30 zemalja sveta, prenosi Independent.

(Izvor: b92.net)

Share this article