OVAKO SE ŽIVELO U SIRIJI pre nego što ju je Zapad razorio! (VIDEO)

Dok nisu bombe i zverstva islamskih fanatika uništile svakodnevicu u Siriji, u ovoj mediteranskoj zemlji ljudi su živeli u slobodi i sreći…

Iz Sirje poslednje četiri godine stižu samo loše vesti od kada je počeo rat kome se kraj izgleda još ne bliži. Svi se pitaju kako li je ova zemlja izgledala pre rata i kako se živelo.

Tamo su u slozi živeli hrišćani i muslimani, verske zajednice su se uzajamno poštovale, Sirija je bila država bogata i kulturna, pa samim tim krajnje ugodna za život.

 

1. Sirija je oduvek bila otvoreno društvo okrenuto zapadnoj kulturi kao nijedna druga arapska država.

2. Sirija je jedina arapska država sa sekularnim sistemom. Islamski zakon je protivustavan.

3. Pre građanskog rata koji je počeo 2011. godine Sirija je bila jedina zemlja u regiji bez ratova i unutrašnjih sukoba.

4. Sirija je jedina zemlja koja je prihvatila iračke izbeglice bez ikakve diskriminacije bilo političke, verske ili društvene.

5. Porodica sirijskog predsednika Bašara al Asada pripada alavitima, tolerantnoj grani islama (ogranku šiitskog islama). Alavita u Siriji ima oko 12 posto.

6. Čak pet papa je bilo sirijskog porekla. Verska tolerancija je jedna od temeljnih vrednosti Sirije.

   

7. Oko 10 posto sirijskog stanovništva pripada hrišćanima. Do početka rata u sekularnoj Siriji hrišćani, šiiti, suniti, alaviti i Jevreji su živeli u miru. Islamski fundamentalizam je bio zatiran. Hrišćani su mogli da kupuju zemlju i grade crkve. U ostalim arapskim zemljama hrišćanska populacija broji manje od 1 posto.

8. U Siriji žene nisu bile u obavezi da se pokrivaju velom niti da nose burke.

9. Sirijske žene imaju isto pravo kao i muškarci na zdravstveno osiguranje i obrazovanje.

10. Sirija je jedina mediteranska zemlja koja je još uvek vlasnik svojih naftnih kompanija. Vlada nije htela da ih privatizuje jer ta bogatstva pripadaju narodu Sirije.

11. Sirija ima naftne rezerve od 2.500 miliona barela, a mogu da je eksploatišu samo državne fabrike.

12. Sirija je jedina zemlja koja ništa ne duguje Međunarodnom monetarnom fondu. Sirijci su svesni da zaduživanjem daju slobodu svog naroda opet u ruke gigantskih kompanija.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=f6WmGrtshok[/youtube]

    

Share this article