OVDE ĆEMO ŽIVETI? Na udaljenosti od 33 svetlosne godine pronađena PLANETA BOLJA OD ZEMLJE?! (VIDEO)

"Super Zemlja" je otkrivena u "neposrednoj blizini našeg sveta", na razdaljini od 33 svetlosne godine. Iako se ne nalazi u zoni kosmosa koja je bezbedna za život, ipak je dovoljno udaljena od  najbliže zvezde, a na njoj je otkrivena i voda koja je čini primamljivom za dalja istraživanja.

Otkrivena planeta je 5,4 puta veća od naše, navode stručnjaci iz Instituta za Astrofiziku sa Kanarskh ostrva i naučnici sa unierziteta La Laguna. Planete koje su sličnih karakteristika a 15 puta su veće od naše, u stručnim krugovima se vode kao "Super - Zemlje". Naučnici tvrde da u kosmosu postoji više ovakvih nebeskih tela.

- Planeta pd nazivom "GJ 536 b", je jedina slična našoj koju smo otkrili do danas. Nastavićemo da pratimo zbivanja na njoj ali i u ostatku kosmosa, verujući da postoje slične - kaže istraživač Instituta sa Kanara, Alehandro Suarez Maskerano.

 

- Ovakve planete se u svemiru, pojavljuju u grupama - objašnjava Maskerano i dodaje da će Akademija za astrofiziku pratiti radijus kretanja ovog tela i pokušati da otkrije njenu gustinu.

- Ovaj svemirski objekat se odlikuje svojstvima sličnim Zemlji, i sigurni smo da u blizini postoji još nekoliko manjih planeta slične GJ 536 b. One su u orbiti koja je poprilično udaljena od Sunca, pa bi naša istraživanja mogla da traju i po nekoliko godina - navodi Maskerano

Naučnici su došli do saznanja da ova planeta putuje svojom orbitom u periodu od 8,7 dana. 

- Planeta se kreće oko "svog Sunca", koja je dosta hladnija od našeg, međutim dovoljno je blizu da je osvetli. Jasno su uočljive obe hemisfere, severna i južna, što nas još više ohrabruje da tragamo za svetom koji bi bio približan ili istovetan našem -izjavio je astrofizičar Jonai Gonzales.

Istraživači su takođe otkrili i magnetne aktivnosti, koje su slične onoj u Sunčevom sistemu. Solarni ciklus Sunca traje oko 11 godina, dok je u slučaju ove planete on kraći za tri godine, prenosi Dejli mejl.

(Izvor: dnevno.rs)

Share this article