PRIČA O NAJSMRTONOSNIJM MESTU NA SVETU: Ovde za 30 sekundi nastaje vrtoglavica, za 240 groznica, za 300 sigurna smrt!

Još od jeseni 1986. specijalne ekipe se bore da suzbiju posledice radijacije od nuklearne katastrofe koja se dogodila u Černobilju.

Iako su brojke na meračima radijacije jasno ukazivale da ne treba da se prilazi reaktoru 4, znatiželjni naučnici su morali makar da ubace unutra kameru.

Unutar reaktora 4 našli su crnu lavu, koja podseća na “Slonovo stopalo“, najsmrtonosniji nuklearni otpad na svetu!

U najvećoj nuklearnoj katastrofi na svetu, ogromna emisija oslobođene energije iz radioaktivnog materijala koji se koristio kao gorivo bukvalno je topila sve oko sebe.

   

Za samo 30 sekundi izloženosti ovom fenomenu sledi vrtoglavica i umor koji će vas pratiti nedelju dana. Dva minuta izloženosti i vaše ćelije će početi da se raspadaju, za četiri minuta sledi povraćanje, proliv i groznica. Posle 300 sekundi izloženosti imate samo još dva dana života.

Metal, beton i sve što se našlo na putu je bilo istopljeno i u tečnom stanju se slivalo ka dnu reaktora. Kada se ova masa ohladila poprimila je oblik slonovog stopala.

*FOTO: PROFIMEDIA

Izveštaji iz 1986. godine govore da radioaktivnost Slonovog stopala bila tolika da nije mogla ni da se izmeri. Procenjuje se da je radioaktivnost bila oko 1.000 puta jača od doze koja izaziva rak.

Ubrzo posle incidenta skoro 600.000 radnika je došlo da spreči dalje širenje radijacije. Svesno ili ne, oni su podneli najveću žrtvu. Više od 30 radnika je umrlo u roku od mesec dana od posledica zračenja, a 125.000 je obolelo od raka od posledica zračenja.

*FOTO: PROFIMEDIA

U decembru 1986. počela je izgradnja ogromnog betonskog sarkofaga koji je imao za cilj da zadrži radijaciju. Ali, ovaj sarkofag nije u potpunosti zatvoren, već su ostavljeni otvori koji se koriste za eksperimentalna i naučna istraživanja.

 

Tog decembra naučnici su otkrili “Slonovo stopalo”. Nekoliko metara dugačko poseduje nivo radijacije dovoljno da ubije čoveka za samo nekoliko sekundi. Ali, uprkos opasnostima, ljudski rod je uspeo da napravi fotografije ovog smrtonosnog nuklearnog otpada.

*FOTO: YOUTUBE/PRINTSCREEN

Kada je ova fotografija slikana 10 godina nakon katastrofe, “Slonovo stopalo” je emitovalo svega jednu desetinu svog nekadašnjeg zračenja.

Ali i takvo je nakon 500 sekundi izloženosti moglo da izazove slabije simptome bolesti radijacije, a od jednog sata izloženosti - smrt!

*FOTO: YOUTUBE/PRINTSCREEN

Iako je za izgradnju betonskog sarkofaga potrošena količina betona sa kojom bi mogli da popunimo trećinu Empajr Stejt Bildinga, ova crna lava nastavlja da ugrožava životnu sredinu.

“Slonovo stopalo” je i dalje izvor potencijalne opasnosti jer topeći beton sada preti da zagadi podzemne vode.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=sBR6j0FT2wM[/youtube]

Postoje planovi da se još jednom izoluje i obezbedi kako ne bi izazvalo još jednu katastrofu. Ovaj jedinstveni komad nuklearnog otpada postao je simbol najmoćnijeg alata čovečanstva, podsećajući nas na odgovornost koju imamo kao ljudski rod.

Inače, Artur Kornejev, muškarac koji se nalazi na većini slika o Slonovskom stopalu, posetio je to mesto zasigurno više puta nego bilo ko drugi. Međutim, danas mu je zabranjeno da posećuje mesto nuklearke u Černobilju zato što je bio izložen previsokoj radijaciji tokom i posle čišćenja nuklearnog otpada.

Kazahstanac po rođenju, Kornejev nije izgubio smisao za crni humor. 2014. godine, u razgovoru za Njujork tajm, rekao je da ne žali zbog rada na čišćenju nuklearnog otpada. “Sovjetsko zračenje najbolje je zračenje na svetu”, rekao je Kornejev.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=ro_a5gw0J6w[/youtube]

(Izvor: Kurir.rs / Atlas Obscura)

Share this article