Skandal na času veronauke u Hrvatskoj: "Da li biste radije sedeli pored Roma, homoseksualca ili Srbina?" (FOTO)

Veroučiteljica osnovne škole kod Rijeke deci je podelila listiće na kojima bi trebalo da napišu zašto žele i zašto ne žele u vozu da sede pored starijeg isposnika sa Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina.

Zadatak navodi i "afričku ženu koja prodaje proizvode od kože", spominje se "Rom koji je tek izašao iz zatvora", zatim "Indijka sa jednogodišnjim detetom", kao i "hrvatski tajkun".

PROČITAJTE JOŠ SRBIJA SE ZATVARA NA 7 DANA? Radiće samo marketi, apoteke i pumpe

Među ponuđenima su i lekar specijalista za abortuse, kompjuterski haker, Jehovin svedok, turska glumica vrlo uspešna u Holivudu, engleski fudbaler, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umetnik koji boluje od AIDS-a.

 

Pitanje upućeno osmacima glasi ovako:

- Ukrcavaš se na voz na relaciji Zagreb - Indija. Put će trajati nedelju dana. Putuješ u kupeu sa još tri osobe. Zamisli da dobiješ spisak osoba koje možeš da biraš kao saputnike u svom kupeu. Osobe su sedeće - počinje zadatak veroučiteljice koja traži od dece da navedu tri osobe sa kojima bi putovali i tri osobe sa kojima nikako ne bi putovali.

Škola će obavestiti ministarstvo

Sandra Krpan, direktorka OŠ Milan Brozović Kastav odakle je zadatak potekao, upoznata je sa nastavnim sadržajem koji se širi putem društvenih mreža.

- Veroučiteljica jeste dala zadatak učenicima osmih razreda. Zatražila sam njeno pisano saopštenje nakon obavljenog telefonskog razgovora. U razgovor je uključena stručna saradnica škole, socijalna pedagoškinja jer sadržaj ocenjujemo neprimerenim iako veroučiteljica navodi da je zadatak upotrebila kako bi učenike naučila da ne treba da imaju predrasude prema ljudima - poručuje direktorka škole iz Kastava.

 

Dodaje da se njena ustanova apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti.

- Tome i podučavamo učenike. Žao nam je ako je došlo do iznošenja neprimerenih poruka našim učenicima. O svemu ćemo obavestiti ministarstvo obrazovanja i riječku nadbiskupiju i postupiti skladno pravilnicima i zakonom - kaže Krpan.

Vežbe finansira Evropska unija

Ovakve vežbe se rade i inače, podseća Index.hr.

Neki od gore navedenih likova poput srpskog vojnika iz Bosne i prostitutke iz Berlina nalaze se u listiću koji objavljuje "Praktična škola", program finansiran od strane Evropske unije sa ciljem sprečavanja radikalizacije kroz podsticanje kritičkog razmišljanja.

PROČITAJTE JOŠ Jelena Trikić je žrtvovala svoj život zbog sina, a Nikola danas ima osam godina i ovako se seća majke

"Praktična škola" osnovana je kroz Erasmus+ program, a ovaj zadatak zove se "Euro-rail a la carte". Radi se o vežbi koja probuđuje predrasude i stereotipe koji se odnose na manjine, kako bi ih osvestila.

- Cilj je probuditi te predrasude kod učenika nakon čega će oni izneti svoje viđenje - navodi se u opisu vežbe.

BIlo kako bilo, deo javnosti i direktorka škole drže neprimerenim da se ovakvi zadaci daju učenicima.

- Razgovarala sam sa socijalnom pedagoškinjom i ona je rekla da se takve vežbe daju kada se sa učenicima rade vežbe predrasuda, ali zaista je sporno ako govorimo o srpskom vojniku iz Bosne ili prostitutki iz Belina. Ja to ocenjujem neprimerenim - poručuje direktorka.

Share this article