SRPSKO SELO KRIJE NEVEROVATNE TAJNE: Rađaju se samo riđa deca i daju im neobična imena

U bajkovitom selu Štava, iznad kojeg se ponosno uzdiže Pančićev vrh, a ispod kojeg je Lukovska Banja sa nadaleko poznatim čudotvornim izvorima termomineralne vode i dalje žive preci Saksonaca koje je u 13. veku baš u ovo zabačeno mesto nadomak Kuršumlije doveo kralj Milutin!

Danas u ovom drevnom seocetu sa bogatom istorijom živi tek stotinak meštana od kojih se većina bavi poljoprivredom, a svima njima je zajedničko to što su za naše podneblje "čudne riđe puti" i sa "čudnim imenima".

PROČITAJTE JOŠ Najčistije i najtoplije jezero u Evropi nalazi se u ovom gradu u Srbiji! (FOTO)

 

Naime, kako je 2019. godine objasnio Miroslav Jović, poznati turistički vodič iz tog kraja, iako se u Štavi retko čuje plač novorođenčadi i u 21. veku u ovom mestu rađaju se riđa deca, pa je svima jasno, kako objašnjava, da klica germanskog plemena u blizini administrativnog prelaza sa KiM još nije uništena.

"Saksonce je u Štavu doveo kralj Milutin, a oni su u to vreme važili za najveštije rudare. Štavski rudnici su u srednjem veku bili poznati po bogatstvu olova, zlata, srebra i cinka, a potomci drevnih Saksonca, koji su tada vadili rudu, prema predanju i danas žive ovde", objasnio je Jović.

Kraj očuvane crkve iz 12. veka, koja se nalazi na samom ulazu u selo, navodi da je u Štavi zaista vreme stalo.

"Za razliku od ostalih kuršumlijskih sela, ovde meštani nose imena koja nisu tipična za naš kraj. Devojčicama se daje ime Valina, a dečacima Dmitar, što govori da meštani sela nisu zaboravili svoje pretke", kaže Jović.

Biser Štave, Crkva Svetog velikomučenika Mine, od koje zastaje dah uzdiže se nad živopisnim krajolikom i vekovima prkosi zubu vremena, a kako Jović objašnjava, upravo ova svetinja jedina je u Srbiji koja ima kameni krov:

 

"Na ploči iznad ulaza u crkvu stoji natpis da je sagrađena i živopisana za vreme pećkog patrijarha Pajsija i gračaničkog mitropolita Silvestera, koji su delovali u 17. veku. Ovaj podatak ukazuje da je do 17. veka prvobitna crkva po svoj prilici rušena do temelja."

Ispričao je i da je u porti živopisne crkve pronađeno oko četrdesetak sarkofaga i mermernih spomenika iz Milutinovog vremena. Meštani nisu želeli da se slikaju za medije: "Neka, hvala! Mi ne damo da nam niko kvari mir koji postoji još samo u našoj Štavi! Drago nam je da ste došli, da osetite ono 'neopisivo' zbog čega mi vekovima ne napuštamo naše selo."

Osim po riđokosim stanovnicima, selo Štava je nadaleko čuveno i po skrivenom blagu kralja Milutina, zbog čega baš u ovo mesto i okolinu dolaze mnogobrojni pronalazači, koji se nadaju da će se dočepati bogatstva.

Naime, legende i narodna predanja o skrivenom blagu kralja Milutina i napušteni rimski rudnici glavni su pokretači zlatne groznice u selima oko Lukovske Banje.

 Retko ko od žitelja Štava, Mrče i drugih sela hoće javno da priča o potrazi za skrivenim blagom, ali kako su kratko prokomentarisali, sigurni su da je ono tu negde.

Share this article