1.000 evra za onog ko nađe ove kvalifikovane radnike: U Nemačkoj milion slobodnih radnih mesta!

U Nemačkoj još ima oko milion slobodnih radnih mesta.

Poslodavci kažu da nema dovoljno kandidata za posao, a najveća potražnja je za negovateljima.

U Nemačkoj nikada posle ujedinjenja nije vladala tako velika potražnja za radnom snagom, piše Dojče vele.

   

Špigel u svom onlajn-izdanju piše "Na radiju, na plakatima, na internetu, firme vape za novim zaposlenim. Čitava privreda je u poletu, izvoz cveta. Mnogi Nemci troše novac u prodavnicama. Raspoloženje među firmama je dobro kao retko kada. Sada su objavljeni novi rezultati istraživanja rasta bruto-društvenog proizvoda u ovoj zemlji, Evropskoj uniji i evrozoni (...) Mnogi ekonomisti upozoravaju da se Nemačka nalazi u fazi 'pregrevanja'. Nešto nije u redu. Ovaj bum ima karakteristike kojih u ranijim fazama uspona - nije bilo.

O nedostatku radne snage piše i list Rajnland pfalc onlajn koji, kako se navodi, prenosi jedan zanimljiv slučaj iz grada Langenfelda: "Stručnjaci upozoravaju da će sledećih godina u Nemačkoj vladati velika nestašica negovatelja. To znači da je klinikama i medicinskim službama sve teže da nađu osoblje, Bolnica 'Sv. Martin' u Langenfeldu je zato pribegla neobičnoj metodi: interno je raspisala premiju od 1.000 evra za onog ko nađe kvalifikovanog negovatelja".

 

Ovo je izazvalo brojne reakcije u javnosti. A šef klinike je objasnio da će novac biti isplaćen tek ako tako zaposlen personal najmanje godinu dana bude radio za tu bolnicu i to sa pola radnog vremena ili sa punim radnim vremenom.
On je ukazao i da je u slobodnoj privredi normalno da se isplaćuju premije za posredovanje radne snage.

Sa druge strane, ima i onih koji to kritikuju. Tako je predstavnik sindikata Verdi rekao da ovakva ponuda zapravo ne govori u prilog klinici koja na taj način mora da dođe do radnika.

A nemačka železnica "Dojče ban" (DB) raspisala je ni manje ni više nego 1.000 konkursa na nova radna mesta - sve za samo nedelju dana, o čemu piše list Berliner morgenpost.

"Oliver Deneke želi da otvori sebi nove radne perspektive. 32-godišnji kuvar je već radio razne poslove. Trenutno radi za gradsku čistoću u Hanoveru. Železnica je ogromna firma sa sigurnim radnim mestima, i misli da dobro i plaća. Ni sam ne zna tačno šta bi radio, ali je najpre otišao na savetovanje u zgradu DB u Berlinu, a do kasno popodne je to uradilo još 50 njegovih sugrađana".

Ta ponuda je, kako se navodi, deo najvećeg nemačkoj konkursa za zapošljavanje. Zbog toga je zgrada pored berlinske železničke stanice bila otvorena za zainteresovane i u subotu do 22 sata.

Osim toga, tamo se već predstavilo 300 kandidata na konkretnim razgovorima o svom eventualno budućem radnom mestu. U nedelju je bilo deset intervjua. Jedna kandidatkinja je dobila posao. Upravljaće lokomotivom teretnog voza.

"DB, osim u Berlinu, kandidate upoznaje i u Hamburgu, Minhenu, Nirnbergu, Kelnu, Manhajmu i Frankfurtu. Traže se otpravnici vozova, prateće osoblje, na primer, za vagone-restorane, redari, knjigovođe i, naravno, mašinovode. Širom Nemačke se za konkus javilo oko 3.000 ljudi, a cilj DB je da do kraja ove nedelje zaposli 1.000 novih ljudi", piše Berliner morgenpost.

(Izvor: Alo.rs / Tanjug)

Share this article