BEĆKOVIĆ O PRLJAVIM PLANOVIMA MILA ĐUKANOVIĆA: Kuka o velikoj Srbiji, a pravi VELIKU ALBANIJU

Veliki srpski akademik i pesnik Matija Bećković je na svoj način komentarisao Milovu ideju objedinjavanja pravoslavnih vernika u jednu crkvu.

Na pitanje kako je religijsko pitanje postalo političko, Bećković je duhovito odgovorio da to već prelazi u nadležnost medicine.

- Oni su se setili da Crnogorci nisu Srbi, a do te ideje nisu došli vrlo dosetljivi i lukavi Hercegovci. Tako da su se oni sada, kada im je već to palo na pamet, lišili Njegoša, Marka Miljanova, Stefana Mitrova Ljubiše, Gavrila Dožića, Amfilohija Radovića...

 

Bećković je prokomentarisao i zabranu koju mu je uvela Crna Gora, rekavši da su mu oni “postavili mišolovku na kojoj piše: Slobodno gricni”.

matija-beckovic

 *Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Na pitanje zašto je Milu toliko stalo do crkvenih stvari, Bećković je rekao:

- Pa, kada su oni došli na ideju da nisu Srbi, moraju to nekako i da obrazlože sve novijim i novijim apsurdima. Oni su sada u vlasti manjina drugih nacionalnih zajednica koje ih podržavaju u svemu tome. Milovan Đilas je bio optuživan da je on izmislio tu naciju. Međutim, kad je došao na crnu klupu, on je izjavio da je Srbin i na zatvorskom listu je zapisana njegova srpska nacionalnost. Tako im se zamerio. On je pisao da je u okviru komunističke utopije sve moguće, pa i to da Crnogorci mogu biti i nešto drugo, a ne Srbi, a oni su došli na ideju da nikad nisu bili Srbi. Jedino smeta što u tim borbama za slobodu i vekovnom ropstvu pod Srbima nisu ispevali nijednu pesmu o borbi Crnogoraca sa Srbima, ali nije isključeno da je napišu... - rekao je Bećković.

Naš akademik je prokomentarisao i Milovu konstataciju da SPC u Crnoj Gori “čuva infrastrukturu velike Srbije”.

- On pričajuči o velikoj Srbiji, stvara veliku Albaniju. Boreći se protiv jedne koje nema niti je bilo, on se bori za jednu drugu koje formalno nema, ali je stvarno ima.

(Izvor: srbijadanas.com / blic.rs)

Share this article