Devojčica iz Vranja čije GOLE SLIKE je dečak prosledio celom gradu stavljena na stub srama

"Kad si šesti razred osnovne i šalješ svoje gole slike bilo kome, da, jesi ku**a. A klincu svaka čast, ja sam u tim godinama čitao zabavnik što kažu ljudi, a njemu klinke šalju svoje gole fotke".

Dan nakon što se saznalo za skandal u Vranju, u kojem su akteri dečak i devojčica školskog uzrasta, dočekali su nas ovi komentari koji su nas opet doveli do oprobanog srpskog manira: odmah osuditi, etiketirati i ostaviti traumu detetu za ceo život.

 

Vest da je devojčica koja je šesti razred poslala svoje obnažene fotografije svom momku koji pohađa sedmi razred, pa je on nakon raskida slike prosledio celom gradu, u najmanju ruku je alarmantna za društvo, ali u dva pravca.

Na prvom mestu ova vest je bila alarm uzbune onim "najhrabrijima" da se putem društvenih mreža okuraže i devojčicu od 12 godina nazovu "ku**om".

"E, tih finih i smernih ćerkica sam se nagledao, ne dižu glavu sa knjiga, đaci generacija. Privatni ginekolozi kad bi progovorili i kamen bi zaplakao.", navodi se u jednom komentaru, dok se u drugom dodaje: "Ta mala će biti dobra domaćica čim je počela pre vremena".

 

Tu su i oni koji utvrđuju krivicu:

"Ako je niko na silu nije slikao i ako joj nije rečeno da se mora slikati, onda je samo ona kriva, verovatno zna da tu sliku i neko drugi može da vidi. A i ako već ima "dečka", kako nije našla nekog normalnijeg, koji bi nakon raskida sliku izbrisao?" - pita se je jedan korisnik društvenih mreža.

Jedan selfi i jedan pogrešan klik na jednu pogrešnu adresu ovu devojčicu je koštao i previše. Osim što oseća stid zbog urađenog pred svojom porodicom i prijateljima, ona to sada oseća pred celim društvom koje je uperilo prst na nju kao krivca. Ali su moguće i traume, možda i za ceo život, i tu se pali onaj drugi alarm koji smo pominjali.

- Psihološko maltretiranje deteta preko interneta daleko je bolnije od bilo kog drugog vida nasilja koje može biti izvršeno. To je naročito problematično u uzrastu od 12 do 16 godina, kada deca razvijaju svoj identitet i izuzetno im je važno šta drugi misle o njima - objašnjava za "Blic" dečji psiholog Nikolina Milosavljević.

Osnovna škola Radoje Domanović

FOTO: SCREENSHOT GOOGLE MAPS / SCREENSHOT, Osnovna škola Radoje Domanović

Ona navodi i da trauma te vrste neretko vodi depresiji, poistovećivanju s etiketom koje je društvo dalo, dok pojedina deca razvijaju i suicidne misli.

U moru komentara protiv devojčice koja treba da bude sankcionisana i opomenuta, ali ne i na stubu srama, uvek se nađu i oni roditelji koji, čini se čak, preponosno ističu, da se to njima sa njihovim detetom ne bi dogodilo.

 

"Zašto se nije potrudila da nešto korisno i pametno uradi, a ne ići se slikati gola. Joj, majko moja mila i ja ih imam tri ćerke , pa nijedna nije ni pomislila da to uradi....nego su svoju školu srednju završile i uhvatile se posla i rade - navodi jedna majka u komentaru na vest.

Ipak, takvo "držanje predavanja" roditeljima koji su se našli u ovoj situaciji, ne znači da se tako nešto njima sutradan ne bi moglo desiti. Psiholozi ističu da je sada potrebno fokus pomeriti na zdravlje deteta i da na kraju ipak izađe iz cele priče bez većih posledica, osim onih koje bi joj ukazale da takve stvari ne bi trebalo da se ponavljaju.

*FOTO: MILAN ILIC / RAS SRBIJA

- Najvažnije je da dete ima podršku što roditelja, što profesionalnu podršku dobrog psihologa ili psihoterapeuta koji pravilnim vođenjem može vratiti život deteta normalnim tokovima - zaključuje Nikolina Milosavljević, i kaže da je važna stalna edukacija roditelja, kao i profesionalnih osoba koje rade u školi kako pravilno reagovati u ovim situacijama.

Na kraju opomena: žuti karton i za devojčicu i za dečaka,roditelje ali i za celo društvo. Devojčica i dečak bi trebalo da pripaze i shvate opasnost postupaka, kao i brzinu kojima neka informacija može da se proširi mnogo dalje od četiri zida, a društvo? Društvo bi trebalo da razmisli o posledicama koje jedan tvit može da proizvede i tako uništi jedan život koji je u tek u povoju, gotovo zasvagda.

(Izvor: blic.rs)

Share this article