Dr Ljiljana Lukić: Na jesen ćemo morati da vakcinišemo i decu

Kod sve većeg broja dece u Srbiji registruje se koronavirus, a baš deca su najčešće prenosioci virusa kojim se zaraze čitave porodice

Prema rečima pedijatra Ljiljane Lukić, klinička slika kod dece obolele od korone je sve teža, a prema ovakvim trendovima, već na jesen ili zimu moraćemo da vakcinišemo i decu.

PROČITAJTE JOŠ VLASTA JE BIO VAKCINISAN, A PREMINUO OD KORONE: Dr Predrag Kon objašnjava kako je to moguće

Doktorka Lukić navodi i da su u toku klinička ispitivanja koja bi trebalo da omoguće vakcinaciju dece. Analize se sprovode za vakcine Fajzer i Moderna.

“Na jesen ili zimu moraćemo da vakcinišemo i decu, da bismo mogli da ih pustimo u školu”, smatra doktorka Lukić.

 

Prema njenim rečima, porast broja obolele dece je posledica britanskog soja koronavirusa koji je postao dominantan u Srbiji.

“Korona virus se sada učestalije javlja kod dece i klinička slika je sve teža. Mali pacijenti dolaze sa većom temperatorum nego u ranijem periodu i sve duže traje”, kaže za Nova.rs pedijatar Ljiljana Lukić.

Da novi soj koronavirusa nije u potpunosti bezopasan za najmlađe svedoče i iskustva lekara.

PROČITAJTE JOŠ Anegdota koja je od Radomira Lukića, omiljenog profesora Pravnog fakulteta stvorila urbanu legendu

“Ima i slučajeva kada deca po sedam dana imaju temperaturu 39. Lečila sam i bebe sa temperaturom 39”, objašnjava doktorka Lukić.

“Prati se krvna slika, nivo leukocita, prati se i CRP. Deci ne dajem antibiotike. Događa se da prođe dve-tri nedelje, od preboljevanja kovida, pa se jave sa upalom uha ili upalom krajnika. Budu ‘kilavi’ neko vreme. Definitivno im korona oslabi imunitet i posle tog lakše zakače i neke druge infekcije. Deca iz starijih razreda sada ne idu u školu, što je značajno baš kako bi se predupredile naknadne komplikacije. Ovi mlađi koji idu u školu ili vrtić oni mogu da pokupe bakterije u nosu ili grlu, to komplikuje stvari. Ukoliko se dete razboli, odlažu se i neke redovne vakcinacije”, napominje naša sagovornica.

Dodaje da se, barem u njenoj praksi, korona kod dece najčešće dijagnostikuje brzim antigenskim testom.

 

Sve više dece i u bolnicama

Načelnica dečije klinike KBC “Dragiša Mišović” Olivera Ostojić izjavila je danas da je u toj ustanovi trenutno na lečenju 25 dece sa koronavirusom, 40 odsto više nego u martu.

Ostojić je rekla da su na povećan broj dečjih kovid pacijenata najviše uticali novi sojevi koronavirusa.

“Očito je da su novi sojevi za decu zarazniji. Najkritičniji pacijent sa obostranom upalom pluća ima 15 godina”, rekla je ona.

Upitana da li bi i deca trebalo da se vakcinišu, ona je rekla da treba sačekati preporuku Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

“S obzirom na to da kod dece nema težih kliničkih slika, trebalo bi sačekati preporuku SZO, jer se rade istraživanja na deci i trudnicama”, rekla je ona.

Share this article