Drugog januara zazvonio im je telefon: Ovde bolnica, dođite brzo. DOLETELI SU

U Kliničkom centru Srbije urađene su prve transplantacije u ovoj godini i produžena četiri života. Jedan od njih jeste i 15-godišnji dečak. Jedan donor iz Kragujevca donirao je srce, bubrege, jetru.

Ima tek 15 godina, a već je imao mnogo operacija i poslednjih pet godina proveo uglavnom u bolnici. Najvažniji poziv za Vuka stigao je drugog januara. Dobio je novo srce.

Sada se i on, njegovi roditelji i tim lekara i sestara koji svakodnevno brine o njemu, nadaju da je sve loše ostalo iza njega u staroj godini i da je Vuk dobio najvažniju bitku.

 

- Na Institutu za majku i dete leči se već pet godina, leči ga dr Sergej Prijić. Tu se borimo, iskoristili smo sve moguće što smo mogli iskorisiti, i ovo je bio jedini spas za naše dete - kaže Dušanka Vuković za RTS.

Vukovi roditelji

*FOTO: RTS / YOUTUBE, Vukovi roditelji

Vukov otac Đorđe rekao je da duguju veliku zahvalnost porodici donora, jer da nije njih, ne bi bili srećni i zadovljni.

- Velika zahvalnost dr Putniku i njegovoj ekipi. Apelujem na sve ljude dobre volje, da se pridruže akciji "Produži život", jer tragedije se dešavaju svaki dan, ali ljudi moraju biti svesni da jedan život kada se ugasi, da pet života može da se spasi - rekao je Đorđe Vuković, istakavši zahvalnost RTS-ovoj akciji.

 

Prof. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS, kaže da je sva pažnja posebno usmerena na decu.

- Vuk je dečak od 15 godina koji je imao nesreću da dobije redak oblik kardiomiopatije koji ne može drugačije da se leči nego transplantacijom srca, aritmije su mu ugrožavale život, i Vuk je za sada dobro, samo da i nadalje bude tako - rekao je dr Putnik.

Dr Svetozar Putnik

*FOTO: RTS / SCREENSHOT, Dr Svetozar Putnik

Malo dalje od Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije, u Urgentnom centru, oporavlja se još jedna mlada osoba, 35-godišnja Marija Mladenović iz Niša, koja kaže da se posle nove jetre oseća odlično.

Posle transplantacije, dobro su i pacijenti koji su dobili nove bubrege. Donor je bio pacijent Kliničkog centra u Kragujevcu.

- Kada utvrdimo moždanu smrt, onda zamolimo porodicu umrlog da nam izađe u susret i omogući donaciju oragana, kada dobijemo pristanak za eksplantaciju, pozivamo tim iz Beograda - objašnjava prof. dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra Kragujevac.

Ekipe u pripravnosti 24/7

- Naše ekipe su spremne 24 sata sedam dana u nedelji, tako da smo se u rekordnom roku pripremili i otišli za Kragujevac. Ne samo naš tim, nego i kardiohirurški i urološki tim - kaže dr Branislav Oluić iz Urgentnog centra KCS.

Prošle godine saglasnost za transplantaciju dalo je 15 porodica, spaseno je i produženo na desetine života.

Između ostalih, novo srce sredinom decembra dobio je i Goran, koji je juče proslavio rođendan. Uskoro će kući, do tada, pošto leže jedan kraj drugog, on je sada i velika Vukova podrška.

(Izvor: blic.rs / RTS)

Share this article