Fotografija podmornice ispod Petrovaradina se širi mrežama, bujaju teorije zavere, a ovo je JEDINA ISTINA

Isplivila podmornica na Dunavu, kod Petrovaradina, u Novom Sadu, sadržaj je fotografije koja se mahnito deli po društvenim mrežama. U komentaru fotografije stoji:"Očima nisam verovao, ali kamera ne laže..."

Iako je jasno da je u pitanju fotomontaža, što potvrđuju za "Blic" i u Ministarstvu odbrane, počele su da se "pletu" mnoge teorije, naravno u komentarima ispod fotografije, otkud to plovilo na Dunavu.

 

Iako piše da je status iz 2012. godine, ljudi su pitali kada je podmornica fotografisana, dobijali odgvore: "Pre neki dan", a onda su zaključili: "Lepo bogami... Znači tako? Svašta se šeta po ovim našim prostorima..."

apodmornica-novi-sad-fb 620

 *Foto: Facebook Printscreen / Stanislav Branković

- Fotomontaža - bilo je prvo što je Petar Bošković, načelnik za odnose s javnošću u Ministarstvu odbrane, rekao za "Blic" i dodao da Srbija nema podmornice, ali da su se one nekada proizvodile u Jugoslaviji, tokom osamdesetih, godina prošlog veka.

 

Dakle, cela ova "viralna Fejsbuk priča" jeste fejk i fotomontaža, a kada je reč o podmornicama, a prema objavljnim podacima, postoje dve činjenice.

Podmornica

 *Podmornica "tisa" / FOTO: VIJESTI.ME/SINIŠA LUKOVIĆ / PROMO

Osamdesetih godina prošlog veka za Jugoslovensku mornaricu izgrađeno je ukupno šest podmornica klase "tisa", dužine 18,8 i širine 2,7 metra, visine 3,4 metra.

Jugoslavija je bila jedna od samo 11 zemalja u svetu koje su proizvodile podmornice.

PROČITAJTE JOŠ Zabranjena ljubav Srpkinje i muslimana: Sofija i Mustafa su u braku 62 godine i prkose mržnji na Balkanu (VIDEO)

Danas u Srbiji stvarno postoji jedna podmornica, a koja nam je u junu stigla iz Crne Gore, ne plovi nikuda, već će biti trajno "usidrena" na Ušću i pretvorena u muzej.

U pitanju je "tisa", jedna od tih šest podmornica izgrađenih za Jugoslovensku mornaricu, a koja je, prema projektu Brodarskog instituta iz Zagreba, izgrađena između 1981. i 1986. godine.

Share this article