IRENA MESEČNO "RODI" DVE BEBE: O ovoj SRPKINJI priča CEO SVET (VIDEO) (FOTO)

- Za bojenje je potrebno 20 sati, za ušivanje kose do 40, a za gotovu lutku do 80 sati rada, kaže za Telegraf Irena Petrović, Srpkinja u Francuskoj koja je za samo dve godine postala svetski poznata umetnica.

Imala je samo 12 godina, kada je svojoj lutki, koja je bila ćelava, zalepila kosu. Tada nije ni slutila čime će se danas baviti. U to vreme maštala je da bude lekar, a onda je iznenada prestala da misli i tome. Zatim je bila muški frizer a pošto je napustila frizeraj, Irena Petrović (45), večita umetnička duša, pronašla je sebe.

   

Ljubav prema umetnosti, i to veoma neobičnoj, odvela ju je u riborning. Danas je jedina Srpkinja u svetu koja pravi lutke, bolje reći oživljava ih, tako da između prave bebe i njih, po izgledu, ne postoji apsolutno, nikakva razlika.

Irena Petrović je 2004. godine napustila Obrenovac. Kao i većina koja ode preko grane, i ona je otišla u potrazi za boljim životom. Danas živi u Francuskoj, u Žemonu.

*Foto: Privatna arhiva

Ovoj umetničkoj duši je bilo dovoljno da vidi jednu lutku izrađenu u riborning tehnici i da sa portreta pređe na oživljavanje lutaka. Okušala se, pošlo joj je za rukom, i danas je jedna od najboljih u tome koja svoje lutke prodaje u celom svetu.

 

Lutke koje nastaju u njenoj radionici "Irena Laminos dol" imaju "pravu" proređenu kosu novorođenčadi, krmeljive oči, smežuranu bebeću kožu, bebeću guzu, ručice...

*Foto: Privatna arhiva

- Počela sam pre nekoliko godina sa malim, kolekcionarskim lutkama koje sam vajala od gline. To baš volim da radim, ali  je dosta sitno i pipljivo za rad. Iako se mnogo kupuju, cene su im niske ako se uzme u obzir koliko vremena treba za rad na njima. E, onda sam htela nešto veće, pa sam probala da uradim jednu riborn lutku.

 

Kupila sam materijal i krenula sa bojenjem. Pošto sam videla da mi taj rad lepo polazi za rukom nastavila da se bavim riborningom. Svaki put kad bih uradila jednu lutku rezultat je bio sve bolji i bolji. Na početku nisam zarađivala mnogo jer mi je nivo bio početnički, ali sam brzo usavršila tehniku i sad ih radim super - priča Irena za Telegraf.

*Foto: Privatna arhiva

Na pitanje koliko dnevno lutaka napravi najbolji odgovor je njen smeh. U prevodu, dnevno nijednu.

- Mesečno napravim dve. Jer, za jednu je potrebno dve nedelje.

Naime, za bojenje je potrebno 20 sati, za ušivanje kose do 40, a za gotovu lutku do 80 sati rada - navodi ova umetnica.

Ona je, naime, pre dve i po godine dobila prestižno priznanje od Engleskog instituta za visoki treći standard u tehnici riborning.

*Foto: Privatna arhiva

- Veoma sam ponosna što sam dobila tu titulu jer nema mnogo osoba koje su uspele da je dobiju - ponosno kaže naša sagovornica.

 

Cene njenih lutaka kreću se od 150 do 2.000 evra a najskuplju je prodala za 1.250 evra. Kupci su starosti od od pet do 95 godina, a kupuju ih devojčice, žene, bake i to u celom svetu.

*Foto: Privatna arhiva

- Nisam nikada ni pomislila da ću se jednoga dana baviti ovim. Ali, sećam se kao da je juče bilo da sam, kada sam imala 12 godina jednoj mojoj lutki, koja je bila ćelava zalepila kosu i obukla je. Možda je to bio neki znak da sam od malena imala talenat za ovaj posao - završava Irena kojoj je najveća podrška, a i najbolji kritičar unuk Lamin koji ima samo osam godina.

Pogledajte video:

Poznajete li vi Srpkinju ili Srbina u svetu koji je jedan od najboljih u svom poslu? Otkrijte nam u komentarima.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article