Jagoda je rodila PRVU BEBU u 2020. koja je ZATAŠKANA: "Nisam htela da Marinin život ovako počne"

Jagoda Oršuš porodila se u Opštoj bolnici u Čakovcu u Hrvatskoj 1. januara 2020. godine u 13.13 sati. Rodila je devojčicu Marinu. Lekari, medicinske sestre i babica su joj čestitali na prinovi i na traku oko ruke stavili oznaku s brojem 1. Dok je ona čekala posetu opštinskih čelnika, oni su darivali drugu porodilju.

Oznaka sa brojem 1 znači da je Marina Oršuš prva novorođena beba u Novoj godini pa će, kako nalažu običaji, kasnije toga dana u čestitke stići delegacija Međimurske županije kako bi Jagodi i Marini uručili poklone, rekao joj je lekar.

prva romska beba, čakovec

 *prva romska beba, čakovec / FOTO: VELJKO KAJTAZI / FACEBOOK

Prošao je jedan sat, pa drugi, a palo je i veče, niko kod Jagode, osim rodbine i prijatelja, nije bio. Ali, nisu službeni čestitari zakazali, oni su bili u porodilištu, čestitali, podelili darove, dali izjave za televiziju i nasmešili se fotografima, došli su, ali - “pogrešnoj” porodilji, ženi koja je dete na svet donela šest sati posle Jagode.

Kako se i zašto čakovečkoj bolnici dogodio ovakav gaf? Slučaj koji je zapalio internet svi uključeni tumače drugačije. Činjenica da je Jagoda Oršuš Romkinja iz romskog naselja Parag, a majka deteta pogrešno proglašenog “prvim” je “seoska žena”, kako Romi nazivaju druge Međimurce, hrvatske nacionalnosti, digla je na noge Rome, a očekuje se i odgovor boraca za ljudska prava.

 

Obmana javnosti

Da “prva beba” nije zaista prva beba, alarmirao je javnost na društvenim mrežama saborski poslanik iz redova nacionalnih manjina Veljko Kajtazi. Njega je, kaže, “obmana javnosti o prvorođenom detetu u Međimurskoj županiji neprijatno iznenadila”.

- Pitamo se zašto se prikriva informacija o prvorođenom romskom detetu i zašto je ova porodica preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj deci? Bojite li se ksenofobnih reakcija osoba kojima ne bi ugodno pala informacija o prvorođenom romskom detetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava? - upitao je Kajtazi.

 *FOTO: VELJKO KAJTAZI / FACEBOOK

Kajtazija je ovom obavestio Matijaš Oršuš, predsednik romskog naselja Parag u opštini Nedelišće, koji se, kaže, veoma iznenadio kad je na televiziji gledao prilog o poseti župana Matije Posavca “prvorođenoj bebi u Međimurskoj županiji u 2020. godini”.

- Mi smo od Jagodinih već čuli da je njena Marina prva beba u 2020. godini pa nas je ovo baš šokiralo.

I Oršuš smatra da je reč o namernom propustu, “još jednom slučaju diskriminacije Roma u Međimurju”. Iako, kaže, Romi dobro sarađuju sa županom Posavcem, “pitanja su se počela rešavati u obostranu korist” i žao mu je što bi ih ovo moglo vratiti unatrag.

- Ovim je slučajem otvorena Pandorina kutija i mnogi će se slučajevi diskriminacije i segregacije sad javno otvoriti. Romi se posebnom osećaju kao ljudi drugog reda u bolnici gde bi pogotovo svi trebalo da budu jednaki. A oni Romkinje stavljaju isključivo zajedno u sobu posle porođaja. Kažu da to one same žele "kako bi jedna mogla da ide da zapali cigaretu, a druga da joj pričuva bebu i druga stvar, da se lakše sporazumevaju". To nije istina i pitajte bilo koju Romkinju koja je rađala u ovoj bolnici jesu li je pitali s kim želi da bude u sobi - ističe.

 

Ko je pravi krivac?

- Nisu u pitanju sekunde da bi čovek mogao da se zbuni, pa treba fotofiniš da se utvrdi istina, reč je o satima - rekao je predsednik Roma iz Paraga o slučaju zamene prvorođene bebe.

Iako je međimurski župan Matija Posavec došao u bolnicu i u ime Međimurske županije čestitao “pogrešnoj” majci i bebi, ljutiti Romi ne smatraju njega odgovornim za propust.

- Krivi su doktori i niko drugi. Oni su bili na porođaju i znaju koja je prva beba i tačka - uznemireni su paraški Romi.

Župan Posavec kaže da mu je žao što se “čak i plemenit i lep događaj poput rođenja deteta politizuje i koristi za prikupljanje političkih bodova”.

 *FOTO: VELJKO KAJTAZI / FACEBOOK

- Kao župan, svake godine posećujem i darujem prvorođeno dete, ali dolazim po pozivu bolnice i moram reći gospodinu Kajtaziju da nemam direktnu vezu s porodilištem pa lično ne znam koja je prva beba ugledala svet - kaže župan koji oštro demantuje bilo kakvu namernu diskriminaciju.

- Građani Međimurja i naše institucije sigurno nemaju loše namere ili ksenofobne ispade koje u svom pismu insinuira gospodin Kajtazi - zaključuje župan.

Direktor čakovečke bolnice Tomislav Novinščak preuzima odgovornost i kaže da je pogrešila bolnica.

 

Međusobne optužbe

- Kao direktoru, jako mi je žao što je došlo do ovakve greške. Bolnica i sistem su veliki i preuzimam odgovornost, ali ne i optužbu za diskriminaciju. Greške su ljudske, ali je ljudski i oprostiti - kaže direktor.

Kako nezvanično saznaje "Jutarnji list", reč je banalnoj greški. Žena koja je proglašena majkom prve bebe u bolnicu je došla redovno i njen porođaj bio je očekivan uveče 1. januara u 19 sati pa su iz bolnice obavestili župana da dođe u to vreme. Jagoda Oršuš je, međutim, u bolnicu stigla putem intervencije i ubrzo rodila. U velikoj se frci zbog novogodišnjeg dežurstva, pravdaju sugovornici lista, niko nije setio da je ona postala prva porodilja u 2020. godini.

Dok haos oko pitanja (ne)namerne zamene prvorođene bebe ne jenjava, Marina je s majkom u subotu, 4. januara, napustila bolnicu. Majka Jagoda u ovoj je priči najtiša, neugodna joj je ovakva pažnja javnosti i nije očekivala da će njeno šesto dete uz ovakvu javnu pompu provesti prve dane života.

- Kad sam rodila, rekli su mi da sam prva žena koja je rodila za Novu godinu i stavili su mi oznaku s brojem 1 oko ruke. To sam rekla svojima i eto nastao je problem. Malo sam ogorčena - rekla je kratko.

(Izvor: blic.rs / Jutarnji list)

Share this article