Janković: U Srbiji je najugroženiji običan građanin

Najugroženiji u Srbiji je običan građanin, koji se oseća obespravljeno, istakao je Saša Janković rečenicu iz godišnjeg izveštaja zaštitnika građana za 2015. godinu, povodom kojeg je danas u Palati Srbija organizovana debata.

"Svakom od nas treba pravna sigurnost, svest i znanje da kada prikupimo svu dokumentaciju i podnesemo zahtev za građevinsku dozvolu - da ćemo je i dobiti, a neće onaj koji ne ispunjava uslove; kada odemo u bonicu sa zdravstvenom knjižicom da ćemo dobiti uslugu pregleda i uslugu lečenja; svest da kada nam komšija zagradi deo poseda da će sud brzo razrešiti spor; sigurnost da znamo šta možemo i šta ne možemo, svest da znamo da će policija doći na poziv upomoć ako neko ugrozi našu sigurnost", obrazložio je zaštitnik građana zašto se u izveštaju navodi da se običan građanin oseća obespravljeno.

 

On je naveo da institucija zaštitnika građana radi svoj posao i da za postignute efekte nisu potrebni "novi i novi" zakoni, već je neophodno da svako radi svoj posao.

"Želim da verujem da će ovaj i ovakav izveštaj biti poslednji u višegodišnjem nizu. Poslednji u nizu u kojem ćemo sa zebnjom konstatovati da naša očekivanja nisu do kraja ispunjena i da trendovi nisu onakvi kakvi bi morali biti", rekao je Janković.

Istakao je da veruje da Srbija nije osuđena na ispodprosečnost, niti na prosečnost kada je u pitanju demokratski potencijal i da ima razloga za optimizam.

Šabić: Nerazumevanje od strane vlasti alarmantno

Rodoljub ŠabićIzvor: Tanjug/Rade Prelić
 

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, posebno se osvrnuo na položaj nezavisnih kontrolnih institucija, za koje je i dalje najveći problem, kako kaže, nerazumevanje od strane drugih delova vlasti. Šabić je rekao da je odnos nerazumevanja najalarmantniji do sada.

"Ozbiljan je raskorak u vezi sa statusom i funkcijom nezavisnih institucija između normativnog i stvarnog. Moramo pošteno reći da se mnogo stvari promenilo na bolje, iz ove situacije mnogo deluje bolje, sada mi izgleda tragikomično kroz šta sam sve prolazio", rekao je Šabić i dodao da nezavisne institucije danas raspolažu sa najsnažnijim resursima do sada.

 

Ipak, kako stalni problem koji traje više od decenije, naveo je odnos drugih delova vlasti "prema tom novom, čudnom obliku vlasti, koji mnogi zovu četvrta grana vlasti".

Šabić je upitao da li je to nekakva ukrasna ili kozmetička stvar, koja je u naš sistem uvedena na zahtev drugih ili se u društvu prepoznaje smisao postojanja nezavisnih institucija. Kako kaže, građani prepoznaju, ali ne i vlast.

"Tu imamo problem koji dobija na značaju i intenzitetu", istakao je Šabić i doda da vlast nezavisne kontrolne institucije ne treba da doživljava kao subverzivni element, već kao korektiv koji treba da bude koristan.

"Prošlo je više od decenije, a mi i dalje imamo nerazumevanje. Nekada je banalno, kada se taj status dovodi u pitanje. Zaštitnik građana je godinu dana radio sa velikim deficitom ljudi, dovođen je u situaciju da krši zakon. Instistira se na nabavci opreme, kojom se nepotrebno komplikuje život da bi se nezavisnim institucijama pokazalo gde im je mesto, odnosno gde neko misli da treba da im bude mesto", istakao je poverenik.

On kaže da je manir naših političkih stranaka da izuzetno cene i podržavaju ljudska prava, transparentnost i sve mehanizme kontrole kada su u opoziciji, ali da po dolasku na vlast sledi kopernikanski obrt.

"Pamtim da sam bio od strane jednog ministra proglašen da ugrožavam bezbednost države, od jednog guverenera da rušim ceo finansijski sistem, od funkcionera iz treće vladajuće garniture zaštitnik građana i ja bili smo krivi za sve. Ali nikada se nije desilo da me neko proglasi za zaverenika, izdajnika, da u kabinetima ambasadora planiram rušenje vlasti", istakao je Šabić.

 

On je rekao da su te optužbe besmislene, ali i da je izostala svaka reakcija vlasti na pisanja taboida o tome.

"Ovo je organizovana država, postoje strukture čiji je posao da se bave državnom bezbednošću. To je uznemiravajuća neistina koja potkopava poverenje u nezavisne instzitucije i u sistem", rekao je Šabić.

Za kraj je istakao da će otvaranje poglavlja 23 biti jalov posao sa takvim odnosom prema nezavisnim institucijama.

(Izvor: N1)

 

Share this article