KAO U KOTLU Ovo su sablasne fotografije grada u Srbiji koji se guši (FOTO)

Najbolji način da Užičani razumeju u kakvom "kotlu" provode ove decembarske dane i kakav vazduh udišu je da iz kotline izađu na neko od okolnih brda koja opasuju grad.

Odavde, sa Zabučja, Tatinca, Buara, Marinog brega, Sinjevca, Bioktoša, i ostalih uzivišenja najbolje se uočava koliko su gusti oblaci magle i smoga koji nad Užicem stoje kao poklopac.

 

 *FOTO: PRIVATNA ARHIVA

 *FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Dole sablasan prizor grada nestalog u sivilu, a gore neba koji se iz gradskog jezgra ne vidi i pred kojim se oči bukvalno obraduju.

 *FOTO: PRIVATNA ARHIVA

 

 *FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Kao i uvek u ovo doba godine, kada magla začepi kotlinu a u sadejstvu sa njom sliku naruži dim iz privatnih ložišta, šireći nesnosan miris čađi, Užice izgleda sablasno, naročito u jutarnjim i večernjim satima.

 *FOTO: PRIVATNA ARHIVA

 *FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Sunce se jasno može uočiti samo u zenitu, ne i do tada jer ga krije gusta zavesa kroz koju se sa gradskih ulica ne mogu videti ni vrhovi najviših zgrada.

 

 *FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Opet, kad se Užice osmotri sa okolnih brda, krovovi višespratnica sa kojih kulja dim su neupućenom jedina naznaka da se ispod njega nalazi grad.

 *FOTO: PRIVATNA ARHIVA

- Cele prošle sedmice nisam izlazio iz grada. U nedelju sam krenuo ka Zlatiboru da se se nadišem vazduha. Na drugom – trećem kilometru od Užica sam zaustavio automobil i osvrnuo se. Iza mene je ostala odvratna slika rupčage poklopljene maglom i smogom, kao mračni Mordor iz filma "Gospodar prstenova", a iznad mene se ukazalo nebo na koje su moje oči skoro i zaboravile - priča Bojan Božić, Užičanin.

 *FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Užice je jedan od gradova sa najnezdravijim vazduhom u Srbiji, a ove zime dva puta njegov kvalitet ocenjen kao opasan.

 

Najdramatičnije je bilo pre desetak dana kada je koncentracija PM 10 čestica na mernom mestu kod Gradske biblioteke gotovo četvorostruko premašila granice.

 *FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Retko koji dan prođe a da instrumenti Zavoda za javno zdravlje ne registruju prekomernu količinu čađi koja je 6. decembra dva i po puta premašila dozvoljeni limit.

(Izvor: blic.rs / Vlaimir Lojanica)

Share this article