Ko je Time Kadrijaj? Ozloglašena doktorka iz Žute kuće i desna Haradinajeva ruka ide u Hag!

Sadašnja poslanica Alijanse za budućnost Kosova, doktorka, tačnije ginekolog, Time Kadrijaj, osumnjičena je za zločine nad Srbima i vađenje organa otetima u zloglasnoj Žutoj kući.

Bivša pripadnica tzv. Oslobodilačke Vojske Kosova Time Kadrijaj, poslanica Alijanse za budućnost Kosova, pozvana je u Specijalni sud u Hagu, što je i sama potvrdila.

Kako je navela, u četvrtak su je kontaktirali iz Specijalnog suda, što je potvrdila uz objavljenu fotografiju na Fejsbuku, na kojoj se nalazi sa Ramušem Haradinajem, iz vremena dok su oboje nosili uniforme terorističke Oslobodilačke Vojske Kosova.

 

Kakva je bila uloga Time Kadrijaj dok je sa Haradinajem bila u redovima terorističke OVK?

Sadašnja poslanica Alijanse za budućnost Kosova, doktorka, tačnije ginekolog, Time Kadrijaj, osumnjičena je za zločine nad Srbima i vađenje organa otetima u zloglasnoj Žutoj kući.

Ona je operisala u vojnim bolnicama, najviše u operativnoj zoni Dukađin, kojom je komandovao Haradinaj i gde je bilo najviše zločina. U izveštaju koji je Umnik radio 2003, pripadnici OVK iz ove zone označeni su kao direktni učesnici u trgovini organima i glavni ljudi za prebacivanje žrtava sa tzv. Kosova u Albaniju.

Mada je njena specijalnost ginekologija, Time Kadrijaj je tokom rata u zoni Dukađin radila sve što joj je Haradinaj naređivao i direktno učestvovala u zločinima, prenose mediji na osnovu izjava svedoka.

 

Ona je tokom rata na KiM pomagala i ranjenim pripadnicima terorističke OVK, a koliko je bila aktivna svedoče dokumenta i fotografije koje su objavili prištinski mediji.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na tzv. Kosovu, od novembra prošle godine do danas, ispitalo je više stotina osoba, a Kadrijaj je posle Raimonde Reci, druga žena koja je pozvana na ispitivanje.

Podsetimo, Ramuš Haradinaj je 19. jula podneo ostavku na funkciju premijera tzv. Kosova zbog poziva Specijalnog suda za ratne zločine, a iako se zločin zbog kojeg je osumnjičen drži u tajnosti, međunarodni izvori spekulišu da je na red došla njegova odgovornost za trgovinu organima u slučaju "Žuta kuća".

Iako su brojni zločini koji se pripisuju jednom od glavnih komandanata nekadašnje terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, a još brojniji dokazi koje je Srbija godinama unazad prilagala nadležnim sudovima, on je svaki put uspevao da bude oslobođen zbog "nedostatka dokaza".

Izvori iz Euleksa izjavili su da ništa preko granice sa Albanijom nije moglo da se desi bez znanja i odobrenja Ramuša Haradinaja jer je to deo regije koju je kontrolisao.

 

Vosi Ajazi Lika, bivši šef albanske obaveštajne službe, izjavio je da je imao određene pritiske oko nesaradnje sa međunarodnim službama u vezi slučaja "Žute kuće" i masovnih grobnica u Albaniji, pa je zbog toga podneo ostavku.

- Trgovina organima, a prethodno kidnapovanje i transport Srba i Albanaca bez Haradinaja i njegovih starešina nije bio moguć ka Albaniji. U kontroli svega je i brat bivšeg premijera. Sa transportom, držanjem, mučenjem i zakopavanjem upoznata je i grupa vojnika i oficira vojske Albanije, jer su kao vojna formacija učestvovali u borbama na graničnoj liniji "98. i "99. godine - navodi izvor.

Pretpostavlja se da su organi prodavani od 25.000 do 100.000 tadašnjih maraka.

(Izvor: telegraf.rs)

 

Share this article