Marko Milićević je završio medicinu i stomatologiju i sutra odlazi u Nemačku, traži poštovanje

Marko Milićević završio je dva fakulteta - medicinu i stomatologiju i redak je takav primer u Srbiji. On sutra odlazi u Nemačku "apsolutno ljut" jer u Srbiji ne samo da nije mogao da nađe posao, već nije mogao da dobije ni specijalizaciju iz željene maksiofacijalne hirurgije.

Motiv mu, kako je ispričao nije novac, "već znanje i poštovanje".

Marko Milićević je dan pred put, ispričao da ne samo da nema šanse da u Srbiji nađe posao, već su u medicinskim ustanovama savetovali da bi najbolje bilo da se nađe vezu. Kako je ispričao, on je odbio takav način.

 

Milićević je već bio u Nemačkoj, u Dortmundu gde je proveo tri meseca. Kaže da su mu iskustva malo pozitivna, malo negativna.

"Drugačiji odnos prema znanju"

- S jedne strane su administrativna prepreka i zavrzlama oko nostrifikacije diplome i pronalaska posla, odnos prema strancima i osećaj usamljenosti. S druge je odnos prema znanju, potpuno drugačiji od onog koji postoji u Srbiji - ispričao je Marko Milićević.

Kaže da je za tri meseca "dobio ogromno znanje".

- Postoji kultura da kada nekoga nešto pitate oni vam i pokažu. Ovde postoji blokada i ne žele da vam prenesu znanje. Tamo sam za tri meseca strašno napredovao, šta god da ih pitate oni će vam objasniti - istakao je Milićević.

Dodaje da njegov motiv za odlazak nije novac već težnja za znanjem i da se na odlazak ne bi odlučio da je u Srbiji dobio makar i volontersku specijalizaciju. Navodeći negativne strane života u inostranstvu, Marko kaže da je tamo ipak bolje jer je čovek poštovan.

"Ja sam apsolutno ljut"

- Ne radi se o novcu, nego se radi o poštovanju. Ako sam ja jedini završio oba fakulteta i ne mogu da dobijem zasluge. Ja sam apsolutno ljut, ja svaki dan gledam ljude koji su u istoj situaciji. Gledao sam momka koji je prvo završio informatiku, a potom stomatologiju. Njemu su ljudi na fakultetu rekli da nema šanse da se zaposli na fakultetu - istakao je Milićević.

(Izvor: espreso.rs)

Share this article