Milica Rakić: Jedan od simbola bombardovanja 1999. godine

Jedan od simbola bombardovanja 1999. godine je Milica Rakić, trogodišnja devojčica koja je stradala kada je geler od rasprskavajuće bombe uleteo u kupatilo i pogodio je dok je sedela na noši.

Milica Rakić poginula je 17. aprila 1999. godine. Njen otac Žarko svedočio je da je scena udara bila stravična. Kupatilo je bilo puno gelera, koji su se tolikom silinom zarili u kuću da su probili i zid. "Izgubili smo je", prve su reči koje je izustio kada ju je krvavu uzeo u ruke. Imala je veliku ranu na preponi kroz koju je iskrvarila, ali i druge teške povrede. Nesrećni otac Žarko odneo ju je te noći u obližnu ambulantu Hitne pomoći. Kasnije je porodica preko televizije saznala da je Milica izgubila život.

Kada smo juče tokom dana pozvali njenu majku Dušicu, nije želela da govori.  Roditeljska tuga ne prestaje, a ime njihove ćerke ostalo je duboko urezano u narodu.

Jedna ulica u Batajnici, kao i jedna u novosadskom prigradskom naselju Veternik ponele su njeno ime, a nedavno obnovljena bista na spomeniku u Tašmajdanskom parku podseća na stradanje 79 nevine dece tokom 78 dana bombardovanja. Njen lik oslikan je i u hercegovačkom manastiru Tvrdoš, a postojale su i inicijative da se proglasi mučenicom.

KutakNet

 

Share this article