Najmlađe dete koje je plivalo za Časni krst imalo je samo 4 godine: Šta kažu psiholozi i pedijatri?

Tradicionalno plivanje za Časni krst održano je juče širom Srbije, a stotine hrabrih muškaraca i žena nije prezalo od hladne vode u nameri da ispoštuju tradiciju za Bogojavljenje.

Ipak, zanimljivo je da se među učesnicima našlo i nekoliko dece. U Apatinu je plivao petnaestogoidšnji Branko Đonlić, kod Nejbošine kule u Beogradu je prvi do krsta stigao osmogodišnji Nemanja, a u Šapcu je zaplivao i najmlađi učesnik koji ima samo 4 godine.

Iako plivanje u hladnoj vodi može biti opasno i po odrasle ljude koji nisu u dobroj fizičkoj spremi, nismo mogli a da se ne zapitamo kako utiče na četvorogodšinje dete, pa smo razgovarali sa pedijatrom, dr Draganom Jevtić.

 

- Kada je plivanje u hladnoj vodi u pitanju, pre svega treba razmišljati o kondiciji. Svakako da dete od 4 godine nije fizički utrenirano za takvu vrstu ekstremnih napora. Ja mislim da je to preterano za dete tog uzrasta - ističe ona u razgovoru za "Telegraf".

Kako kaže, ekstremni naporni nisu najbolji izbor fizičke aktivnosti za malo dete iz više razloga.

- Imuni sistem deteta je još uvek u izgradnji, pa ono nije ni otporno na razne infekcije koje mogu da se dese ako imunitet bude izazvan takvim ekstremnim vremenskim situacijama. Lakše se mi odrasli s tim borimo nego deca. Lično mislim da je to preterano, a i struka nalaže da takvi fizički napori za decu nisu preporučljivi - kaže za pedijatar dr Dragana Jevtić.

Dečji psiholog Jelena Dragićević Berat kaže da svu odgovornost u takvim situacijama snose roditelji.

- Sigurno je da ne postoji loša namera roditelja, ali bubudći da dete koje ima 4 godine nema svest o tome, ono samim tim nema mogućnost ni da odluči. Zarad svojih ličnih preferencija i opredeljenja dovoditi dete u takvu situaciju sigurno je prilično nebezbedno. Roditelj je odrasla osoba koja apsolutno treba da preduzme odgovornost za svoje zdravlje, a samim tim i zdravlje svog deteta. Ne može ga dovoditi svesno u jednu takvu nebezbednu, možda čak i pogubnu situaciju - ističe Dragićević Berat u razgovoru za "Telegraf".

Šta vi mislite o odluci roditelja da dete od samo 4 godina zapliva u hladnoj savskoj vodi?

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article