NAŠA ANĐA IZ ČIKAGA RAZBILA KONKURENCIJU: Umesila srpske salčiće i osvojila 1. mesto! (FOTO)

Iako sam rođena u Americi, u srcu mi je Srbija jer su svi moji došli iz te drage Srbije. Volim naše običaje, tradiciju, kulturu, naše ljude, naravno i srpsku kuhinju i zato mi je ovaj uspeh još draži, kazala je srednjoškolka posle dodele priznanja

KRALJEVO - Srpska proja nedavno je uvrštena na listu 50 najboljih hlebova u svetu, a njenim putem “krenuli su” i salčići.

 

U najvećem srpskom gradu u Americi - Čikagu, održano je međunarodno školsko takmičenje na kom su kolači od svinjskog sala, Anđelije Anđe Vojinović, učenice drugog razreda srednje škole, osvojili prvo mesto u konkurenciji blizu stotinu raznih kolača iz nacionalnih kuhinja nekoliko desetina država sa svih kontinenata.

 *FOTO: RINA

Anđin uspeh je utoliko veći što su njeni salčići po svim kriterijumima nadmašili specijalitete čuvenih kuhinja, počev od italijanske, austrijske, nemačke, grčke, poljske, zatim brazilske, peruanske, meksičke, argentinske i mnogih drugih.

 

Iza tradicionalnog srpskog kolača ostale su i čuvene torte: “švarcvald“, “saher“, “kaprese“, te argentinski “pastelitos“, pecivo od krompira i dunja, “sirniki palačinke“ iz Rusije, meksički svadbeni kolačići i mnogi drugi.

- Verovali smo da će salčići, koje je Anđa mesila uz veliku pomoć i podršku svoje bake, što su propozicije dozvoljavale, dobiti visoke ocene, ali ovakav uspeh nismo mogli ni da sanjamo. Podelili smo stotinu recepata i da smo ih imali još toliko ne bi bilo dovoljno jer je interesovanje bilo ogromno, počev od drugih učesnika - takmičara, profesora, publike.

 *FOTO: RINA.RS

- Odličan utisak ostavila je poruka sa dobrodošlicom u prijateljsku Srbiju, koja je sa vrlo lepom vazom sa salčićima predstavljala kompletan i jako privlačan aranžman“ - ne krije zadovoljstvo Anđina majka Tanja.

Anđelija Vojinović, ili samo naša Anđa, kako je svi zovu, odlična je učenica srednje škole u Čikagu. Poslednje četiri godine najbolja je u razredu i njene diplome potpisivali su američki predsednici Barak Obama i Donald Tramp.

 

Ambiciozna je i vredna i živi sa svojim snovima i planovima. 

- Iako sam rođena u Americi, u srcu mi je Srbija jer su svi moji došli iz te drage Srbije. Volim naše običaje, tradiciju, kulturu, naše ljude, naravno i srpsku kuhinju i zato mi je ovaj uspeh još draži - kazala je Anđa nakon dodele priznanja.

Anđa sa roditeljima

 *ANĐA SA RODITELJIMA / FOTO: RINA

Baka Vesna ima najveći doprinos u Anđinoj pobedi, kao i uspesima na drugim poljima.

- Kad je bila mala s velikom pažnjom pratila je moj rad u kuhinji. Htela je da sve radimo zajedno govoreći da mi mnogo pomaže. Razvijanje kora bila joj je najveća zabava. Kad u celom Čikagu nismo mogli da nađemo oklagiju primerenu njenom uzrastu, deda Rade joj je tu omiljenu i važnu igračku napravio na strugu. Nju i dan danas čuva kao neku veoma dragocenu stvar“, kazuje baba Vesna Jablanović.

 *FOTO: RINA

Anđa ne vidi sebe u kulinarstvu ili srodnom poslu kao budućoj profesiji.Sprema se za koledž i nastavak školovanja. Zadovoljna je što je ispunila deo svojih dečijih snova i obradovala svoje roditelje i ostalu rodbinu. S njima će, kako voli da kaže, deliti i sve svoje buduće uspehe.

(Izvor: kurir.rs / RINA)

Share this article