"Našla bogatog matorca. Zato ju je ubio": Šokantni komentari na ubistvo devojke u Novom Sadu, javnost treba da bude zgrožena

Pre dva dana muškarac D.D. (28) osmnjičen je za ubistvo bivše devojke D.K. (25) koju je Hitna pomoć zatekla bez svesti u Ulici Alekse Šantića u Novom Sadu. Nesrećna devojka sa ubodnim ranama dušnika i grudnog koša preminula je na putu do Urgentnog. Sukob se dogodio u prolazu zgrade, a prethodila je svađa, kako prenose domaći mediji.

Prema navodima domaćih medija devojka je tražila da je D.D. ostavi na miru. Verbalni sukob je eskalirao kad je mladić izvadio nož i zadao joj smrtonosne ubode. Mladić je pobegao sa mesta zločina automobilom, a polilcija ga je uhapsila nekoliko sati kasnije.

 

Kako je rekao policiji "pao mu je mrak na oči" i ubistvo se dogodilo u afektu.

Ubistvo u Novom Sadu

 *UBISTVO U NOVOM SADU / FOTO: JAROSLAV PAP / TANJUG

Nakon što je vest objavljena komentari koji su se pojavili na portalima su podjednako uznemirujući, kao i sam čin. Naime, umesto šokiranosti hladnokrvnim zločinom pojedinci su pisali da ga je "isprovocirala", da se u svakom od nas krije psihopata i da ga "ne treba osuđivati jer ko zna šta je po sredi" kao da više nema čestitih žena.

 

"Došla su vremena kad je najbolje biti sam. Nema više čestitih žena. Bolje da si to preboleo nego što si njoj i sebi uništio život. Ako ti je radila iza leđa i ostavila te zbog punišića, bolje je što je tako bilo. To je znak da nije bila vredna i da je prazna i siromašna iznutra, kao i većina žena na ovim prostorima", "Srpkinjice male, odrasle u nemaštini i bedi. Najpromiskuitetnije žene na planeti. Traže čiku koji će im dati sve što nije ćaća. Ovaj mučenik je verovatno iskreno voleo. Živeo je u nadi da će ostariti zajedno, a njoj je bila bitna lova i glamur", "Znam ih oboje, ostavila ga je zbog drugog dečka od 52 godine", samo su neki od problematičnih komentara.

Ubio devojku u Novom Sadu

 *UBIO DEVOJKU U NOVOM SADU / FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Psihoterapeut Minja Radović oštro je osudila ovakve reakcije javnosti jer žrtvu stavljaju u poziciju krivca i provokatora nesreće.

"Nedostatak empatije, sterotipi i predrasude postaju kancer našeg društva. Kao i u slučaju nestanka Monike Karimanović, odnosno neprimerenih reakcija na društvenim mrežama kad je objavljeno da je devojčica nestala i opaski da je 'pobegla da bi se udala', pričamo najbrutalnijem zlostavljanju žrtve i omalovažavanje nečije patnje. Postajemo imuni zbog lične sebičnosti.

 

Ali, ako pogledamo slučajeve koji su obeležili crnu hroniku Srbije poslednjih godina, uzmemo u obzir da su najvećim delom žene žrtve i da su često od jednog dela javnosti opisane kao - žene koje su svojim izgledom, stavom ili izjavom isprovocirale muškarca, pa mu je pao mrak, dolazimo do starog problema da je žena u patrijarhalno-konzervativnom društvu nešto najstrašnije što je moglo da se dogodi.

Žena nema pravo da bude žena, žena nema pravo da ima stav, žena nema pravo da se suprostavi, žena je rob, žena je roba, žena je ono što muškarac želi da bude. Ako ovo društvo proceni da je to zaslužila onda je po njima zaslužila. Ovakvi komentari treba da nas zabrinu i da nas ozbiljno uznemire jer se podržava nasilje i zlostavljanje, naročito prema ženama i devojčicama. Komentari su za svaku osudu iz profesionalnog, etičkog i ljudskog ugla. Kao da zaboravljamo da je to ljudsko biće koje ima prijatelje, majku, oca, brata, sestru koji je vole. Pravdanje počinioca zločina jer ko zna šta mu je rekla je apsurd, on je nju ubio, a ne ona njega", zaključuje Minja Radović.

Zvanična statistika ističe da je u Srbiji od 2010. do 2018. godine ubijena najmanje 281 žena, rečeno je dana na skupu "Iskorenjivanje i sprečavanje femicida (ubistava žena učinjenih iz mržnje prema ženama i željom za dominacijom) u Srbiji" u Nišu.

(Izvor: zena.blic.rs)

Share this article