Nekada su Srbi trčali u Mađarsku u jeftin šoping, a evo zašto MAĐARI sada HRLE KOD NAS

Nije logično, ali je tako, a pravog objašnjenja gotovo da nema: zahvaljujući kupcima iz Mađarske opstaje subotički buvljak.

Devedesetih, kada je ova pijaca doživela procvat, na njoj su kupci bili skoro isključivo građani Srbije, koji su se snabdevali švercovanim mesom, kobasicama, sirevima i vaj kremovima iz Mađarske. Danas je situacija sasvim drugačija, glavni kupci na buvljaku su Mađari, kojima su markirani proizvodi koji se ovde prodaju ali i pojedini proizvodi iz Mađarske jeftiniji u Subotici.

 

S druge strane, građani Srbije masovno obilaze mađarske banje i akvaparkove, u Morahalomu, Segedinu, Đuli, Harkanju, Debrecenu ili Makou, pa ćete, ako se zaputite tamo, sigurno sresti i svoje zemljake iz Srbije.

*FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RAS SRBIJA

Mađari su, barem kada je u pitanju sever Srbije, pravi šoping turisti. Organizovano, ali i u svojoj režiji dolaze u kupovinu robe koja je poreklom iz njihove zemlje i razgledanje arhitekture koja je u najvećoj meri, ni manje ni više, mađarska sececija.

*FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RAS SRBIJA

- Možemo slobodno da kažemo da se zahvaljujući Mađarima buvljak drži. Bez njih bi ovde mnogi propali, pošto oni masovno dolaze i kupuju markiranu garderobu, ali i razne druge proizvode među kojima su i oni koje su naši ljudi doneli iz Mađarske. Nelogično jeste, ali kada naš prodavac dobije povrat poreza za robu kupljenu u Mađarskoj, njemu se isplati da ovde proda isti proizvod po ceni po kojoj je kupio ili čak i po nižim cenama - objašnjava nam jedan prodavac na buvljaku.

Vikendom krkljanac

Dragan M. kaže da je šokiran brojem kupaca iz Mađarske na subotičkom buvljaku.

 

- Vikendom se ne može proći buvljakom od njih. Toliko je to nelogično, da je gotovo smešno. Ali neka, kupuju oni kod nas, kupujemo mi kod njih, svako ima neku svoju računicu - zaključuje Dragan.

Šoping i ćevapi

Turizmolog Boris Tot kaže za „Blic“ da ima mnogo turističkih grupa iz cele Mađarske koji dolaze u šoping u Srbiju, prvenstveno vikendom. Većinom dolaze iz Budimpešte, Kečkemeta, Debrecena, Pečuja.

*FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RAS SRBIJA

- Stvarno dolaze da bi kupovali na buvljaku. Uglavnom kupuju tursku robu, ali i namirnice iz njihove zemlje. Ali ima i onih koji dođu da pojedu ručak karakterističan za našu zemlju. Vole naše ćevape i roštilj. Prošetaju malo gradom, obiđu subotičku Gradsku kuću i Sinagogu. Čak i kada dolaze na više dana, u 90 odsto slučajeva jedan dan mora biti predviđen za buvljak - priča Boris Tot.

S druge strane, prema njegovim rečima, naši građani vole mađarske turističke centre, prvenstveno akvaparkove i raznoliku ponudu bazena, koja je aktuelna i zimi. Osim toga, u jeku sniženja, pogotovo oko praznika kakva je Nova godina, građanima Srbije se isplati odlazak u Mađarsku, a oni koji su najbliži kapiji Evrope to čine i na nedeljnom nivou odlazeći u njihove markete koji se nalaze uz samu granicu.

 

Bazeni i sniženja

- Morahalom mi je najbliži. Ako nije gužva na granici, za pola sata mogu biti u bazenu. Cena je jako povoljna, oko pet evra, a imam celodnevno kupanje u olimpijskom bazenu, đakuzi bazenima i drugim vrstama bazena za opuštanje i relaksaciju. U Segedin idem zbog najvećeg akvaparka u regionu. Ima i lekovitu i običnu vodu sa zabavnim sadržajima. S druge strane, Mako me privlači zbog neobične arhitekture. Definitivno sadržaj tih mesta nemamo nigde u Srbiji. Ponuda i sadržaji su neuporedivi. Osim toga, sniženja kod njih su prava sniženja, a u ponudi imaju specifičnu robu, sireve, ćuretinu i drugo - kaže Antal U. iz Subotice.

*FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RAS SRBIJA

Riblja čorba i gulaš ili jagnjetina ispod sača

Našim građanima je interesantna i poseta mestima na obali jezera Balaton u Mađarskoj, zatim Budimpešti i selima sa tipičnom zanatskom i gastronomskom ponudom.

subotički buvljak

*FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RAS SRBIJA, subotički buvljak

- Stekao sam mnogo prijatelja širom Mađarske jer uživam u njihovoj ponudi vina i jela. Riblje čorbe i gulaši su kod njih najbolji. Vredi priuštiti sebi vikend u komšiluku, ali i oni vole da dođu kod nas. Vodio sam prijatelje iz Mađarske na jedan salaš nedaleko od Subotice i od tada me stalno pitaju kada ćemo ponovo na jagnjetinu ispod sača. Oni pate za tim, a ja za njihovim paprikašima. Ne radi se o tome da je tuđe slađe, već smo željni malo drugačije ponude - kaže Dragan M.

(Izvor: blic.rs / Biljana Vučković)

Share this article