Novosađanin na Tisi ulovio grdosiju od 93 kilograma i DVA I PO METRA (FOTO)

Borba je bila žestoka, ali su uspeli, jedan Novosađanin i njegov kum izašli su na kraj sa ribom od gotovo 100 kilograma i pobedili u Svetskom prvenstvu.

Sportski ribolovac Predrag Radosavljev iz Novog Sada apsolutni je pobednik prvog otvorenog Svetskog prvenstva u lovu soma bućkom "Srbija 2019". On je sa prijateljem Sašom Bajazetom ulovio devet somova ukupne težine 115,11 kilograma, a proglašen je i za najboljeg ribolovca koji je ulovio najveću ribu - soma teškog 93 kilograma i dugačkog 2,38 metara.

 

Kako nam objašnjava Predrag, soma je ulovio u Tisi kraj Kanjiže, a izvukao ga je u čamac uz Sašinu pomoć nakon 45 minuta lavovske borbe.

Svi su ostali zatečeni veličinom ribe

 *Svi su ostali zatečeni veličinom ribe / FOTO: PREDRAG RADOSAVLJEV / PRIVATNA ARHIVA

- Verovali ili ne, ulovio sam ga na štap vredan oko 2.000 dinara od 30 libri, ali sam zato imao vrhunsku mašinicu sa strunom od 0,40 mm i najlonskim predvezom od 0,70 mm uz mustadovu udicu 7,0, na kojoj je kao mamac bila kombinacija durboka i školjke - precizira Predrag.

 

Ističe i da su on i Saša već uigran kumovski tandem, ali i da su jedva uspeli da se izbore sa grdosijom.

Soma je ulovio u Tisi kraj Kanjiže

 *Soma je ulovio u Tisi kraj Kanjiže / FOTO: PREDRAG RADOSAVLJEV / PRIVATNA ARHIVA

- Borba je bila žestoka. Ja sam zamarao ribu i navodio kuma kuda da vozi čamac. Kada smo ga konačno privukli do čamca, kum je morao da skine majicu i da soma uhvati za donju vilicu ne bi li ga zaustavio a da ga ne povredi. Na tome smo insistirali na ovom takmičenju, koje se odvijalo pod sloganom "Uhvati i pusti". Nije bilo dozvoljeno korišćenje bilo kakvih kuka, metalnih mreža i druge opreme koja bi mogla da povredi ribu tako da su sve one nakon merenja žive i zdrave vraćene u vodu - ističe naš sagovornik.

 

Inače, Predragu to nije najveći ulov. On je, kako je "Blic" pisao, u septembru 2017. godine u Dunavu kod Žeželjevog mosta u Novom Sadu ulovio pravu neman - soma teškog 105 kilograma i dugačkog 2,5 metara.

Podsetimo, Prvo otvoreno svetsko prvenstvo u lovu soma bućkom organizovao je Savez bućkaroša Srbije i na njemu je učestvovalo oko 50 ekipa sa 100 takmičara iz Bugarske, Rumunije, Italije, Nemačke, Španije, Mađarske...

Čak 45 minuta vešti ribolovci izvlačili su soma iz vode

 *Čak 45 minuta vešti ribolovci izvlačili su soma iz vode

FOTO: PREDRAG RADOSAVLJEV / PRIVATNA ARHIVA

Prvo ovakve vrste u svetu, takmičenje je održano na tri vode, u Dunavu kod Novog Sada, u Tisi kod Kanjiže i u Zvorničkom jezeru kod Malog Zvornika, a na pomenutim terenima takmičari su bućkali po tri dana, od 1. do 10. jula.

Nakon prvoplasiranih Predraga Radosavljeva i Saše Bajazeta, na drugom mestu sa ulovom šest riba ukupne težine 26,9 kg našla se ekipa koju su činili ribolovci Bata Istvan iz Kanjiže i Žarko Čekrdžin iz Palića, a treće mesto zauzela je ekipa Zander Time iz Mađarske u kojoj su ribolovci David Zoltan i Kanjo Janos ulovili četiri ribe ukupne težine 12,89 kg.

Pored novčanih nagrada za tri najbolje ekipe, organizatori su za pobednike obezbedili i nagradno sedmodnevno putovanje na reku Ebro u Španiji u Formax Riverside Ebro Dream Fishing kamp.

(Izvor: blic.rs / Zlatko Čonkaš)

Share this article