Od njenih reči i kamen bi zaplakao: POTRESNO PISMO MAJKE ČIJA SE ĆERKA OBESILA ANI BRNABIĆ

Kada će Vlada usvojiti i predočiti javnosti Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida, glasilo je novinarkino pitanje.

Majka preminule Marije Ćurčić koja je se obesila početkom novembra u svom stanu u Beogradu, oglasila se na tviteru i uputila poruku predsednici vlade, Ani Brnabić. 

An Mari, inače poznata novinarka i supruga muzičara Đorđa Ćurčića na ovaj korak se odlučila, kako tvrdi, zbog tragedije koja je zadesila porodicu 12-godišnjeg dečaka sa juga Srbije koji je izvršio samoubistvo.

An Mari je istakla da "ne očekujem od Vas da utičete na način izveštavanja pre svega tabloida već da, ako je moguće, date odgovor na sledeća pitanja: - kada će Vlada usvojiti i predočiti javnosti Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida?

 

Prenosimo vam njenu poruku u celosti

- Poštovana Predsednice Vlade, Dozvolite mi da se predstavim - zovem se Anne Marie, roditelj sam jedne od oko 1300 godišnjih žrtava suicida zemlje koju vodite. Zemlje u kojoj pet odsto populacije pati od depresije, inače drugog uzroka smrtnosti među mladima od 15 do 25 godina (WHO).

Obraćam Vam se, dakle, kao neko ko je pre tri meseca doživeo najstrašniju, najužasniju tragediju koju jedan roditelj može da doživi. Tragediju koja vas menja iz korena. Drugačije dišete, hodate,razmišljate, sve je drugačije od siline tog neopisivog bola s kojim morate da zivite.

Pre no što nastavim želim da istaknem da je neposredan povod za ovo otvoreno pismo tragedija koja je zadesila porodicu 12-godišnjeg dečaka sa juga Srbije koji je izvršio samoubistvo. Po ko zna koji put, u tabloidima smo mogli otkriti sve detalje tragedije...

...od oproštajnog pisma do načina na koji je suicid izvršen. Želim da verujem da i nezavisno od pozicije na kojoj se nalazite, znate da je takav način izveštavanja, najblaže rečeno, nedopustiv i da može imati dalekosežne posledice.

No da ne bude zabune - ne očekujem od Vas da utičete na način izveštavanja pre svega tabloida već da, ako je moguće, date odgovor na sledeća pitanja: - kada će Vlada usvojiti i predočiti javnosti Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida?

 

Koje će mere nadležna ministarstva i institucije preduzeti po pitanju edukacije i destigmatizacije osoba sa mentalnim poteškoćama?

Šta će se raditi po pitanju razvijanja sistema specijalizovane podrške ne samo osoba sa mentalnim poteškoćama, već i porodica koje su doživele gubitak zbog suicida? Što se poslednjeg dela pitanja tiče, želim da Vam predočim još jednu važnu stvar:

U celoj tragediji kroz koju moja porodica prolazi, svesna sam da imamo "sreće" ne samo zbog neposredne podrške porodice i prijatelja, već što smo znali kome da se obratimo za stručnu pomoć koja je za mnoge potpuno nevidljiva, čak i u većim sredinama.

Verujem da ćete se složiti da to ne sme biti pitanje "sreće". I da će Vas sudbina porodice nesrećnog dečaka sa juga Srbije motivisati da, kao Predsednica Vlade, preduzmete neophodne korake za dobrobit svih građanki i građana ove zemlje...

...imajući u vidu očiglednu disproporciju između potreba i onoga što nadležne institucije u ovom trenutku pružaju. Jer, #VAŽNOJE. Svako dobro!

Podsetimo, ćerka novinarke An Mari i muzičara Đorđa Ćurčića, pronađena je u nedelju uveče obešena u stanu, nije ostavila oproštajno pismo i niko ne može da pretpostavi koji je razlog što je nesrećna devojka digla ruku na sebe.

(Izvor: espreso.rs)

Share this article