OVO NIJE NIŠTA, PRAVA ZIMA NAS TEK ČEKA: Meterolozi izdali obaveštenje koje se mnogima neće dopasti

Iako su se vrhovi pojedinih planina prethodnih dana zabeleli, a živa u termometru naglo spustila, pa su temperature najzad bile u skladu sa kalendarom, zima se i dalje nećka, te nas narednih dana očekuje novi obrt.

Prvog dana naredne sedmice biće slično vreme kao i za vikend, a prognozirana temperatura za Beograd je čak 14 stepeni. U utorak će doći do jačeg naoblačenja sa kišom i nešto nižim temperaturama, dok je na planinama moguć i sneg.

- To će biti prolazno zahlađenje sa padavinama i trend temperaturnih obrta će se nastaviti. Prave zime i snega još nema na vidiku - kazao je Đorđe Đurić, meteorolog.

 

Da zima neće skoro, potvrdio je i Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada i veliki zaljubljenik u meterologiju.

- Za sve koji željno čekaju nalet prave zime za sada nemam dobre vesti. Dugoročni proračuni oba modela sve do poslednjih nedelju dana u ovom mesecu nemaju signal za narušavanje serije ciklona sa Atlantika - naveo je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

On je još dodao i do kada ne moramo da brinemo o zimskim temperaturama.

- Tek pred sam kraj ovog ili čak početkom sledećeg meseca dugoročni prognostički sistem ima signal za građenje anticiklona nad zapadnom Evropom i Skandinavijom. To je tako daleko da o tome u narednih nekoliko nedelja i ne treba previše razmišljati. Naravno da je sve u opsegu preko 10 dana podložno velikim izmenama, ali trenutno deluje oko 80 odsto sigurno da do 15. decembra nema zime ni u najavi - zaključuje Čubrilo.

(Izvor: espreso.rs)

Share this article