REGION SE I DALJE TRESE: Ova jačina Rihterove skale bila bi POGUBNA!

Upozorenje: Više od milion objekata u našoj zemlji nema seizmološku zaštitu i ne bi izdržalo trusove jače od šest stepeni po Rihterovoj skali, upozoravaju građevinski stručnjaci

Preko milion objekata u Srbiji nema seizmološku zaštitu i ne bi izdržalo zemljotres jači od šest stepeni po Rihterovoj skali, a najugroženiji su centralna i južna Srbija, ali i stari delovi Beograda, upozoravaju građevinski stručnjaci.

Oni kažu da posebnu opasnost predstavljaju ruralni objekti i divlja gradnja, koji se i usled mnogo manjeg zemljotresa od onog koji je u utorak pogodio Albaniju mogu srušiti kao kula od karata i ugroziti bezbednost ljudi.

 

- Nakon razornog zemljotresa u Skoplju 1963. godine, u našoj zemlji su počeli da se zidaju objekti koji imaju seizmološku zaštitu. Osamdesetih godina su standardi dodatno podignuti, te zgrade koje su zidane nakon toga mogu izdržati zemljotres do sedam stepeni po Rihteru.

Međutim, sve zgrade koje su zidane pre, kao i nepropisno nadzidani i divlji objekti predstavljaju potencijalnu opasnost. Veliki problem su i kuće i pomoćni objekti u selima, jer su mnogi sugrađani gledali kako da što jeftinije prođu, zaobilazeći propise. Procenjuje se da u Srbiji ima preko milion takvih nebezbednih objekata - objašnjava za Kurir Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

*FOTO: PRINTSCREEN

Rodić kaže da posebna opasnost od obrušavanja preti na Kopaoniku i u Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Valjevu, Preševu, Vranju, ali i delovima Beograda... - Novi Beograd je generalno mnogo bezbedniji od starih delova grada, koje bi mogao da obruši i zemljotres jačine oko 5,2 stepena po Rihteru. Prilikom obrušavanja te građevine bi mogle da ugroze i okolne zgrade. Ne daj bože da prestonicu zadesi neki takav zemljotres - dodaje Rodić, koji podseća da samo Beogradu preti oko 2.000 klizišta, koja bi mogao da aktivira i zemljotres koji nije razorne moći.

 

Podsetimo, ceo Balkan tresao se u utorak rano ujutru, kad je snažan zemljotres jačine 6,4 stepena pogodio Albaniju, odnevši oko 30 života. Serija zemljotresa, od kojih je najjači bio 5,2 stepena po Rihteru, potresla je i BiH. Ovo podrhtavanje tla osetilo se i u Srbiji.

Doktor Milan Glišić, profesor na Katedri za statiku konstrukcije na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kaže da je razlog što je u Albaniji toliko srušenih objekata taj što ti objekti nisu dobro građeni ili projektovani. - Srbija u poslednjih 10 godina ima dobre propise o planiranju i izgradnji, ali je pitanje da li ima onih koji pokušavaju da ih zaobiđu. U interesu je svih nas da se poštuju propisi i da se vrši kontrola bezbednosti objekta - kaže Glišić.

Svetski stručnjaci upozoravali OD NAS GORA SAMO ALBANIJA

*FOTO: EPA

Inače, i svetski stručnjaci upozorili su da je zbog nedovoljne pripremljenosti, kao i loše infrastrukture, Srbija zemlja visokog rizika kad su u pitanju zemljotresi i druge elementarne nepogode. Naime, prema Svetskom izveštaju o riziku koji je 2016. objavilo udruženje Razvoj pomaže, Srbija se našla na 68. mestu od 171. Tom prilikom procenjivao se rizik od elementarnih nepogoda, ali i kvalitet infrastrukture u Srbiji, da li su građevine trošne i padaju li pri lakšem potresu... Od država regiona gore je stajala jedino Albanija (40).

SRPSKI SPASIOCI U EPICENTRU PAKLA!

*FOTO: MUP SRBIJE

U Albaniju smo stigli juče oko pola četiri ujutru, a već u sedam časova smo bili na terenu, spremni da pomognemo. Iz ruševina smo izvukli bračni par. Nažalost, cela vertikala dvospratne zgrade se obrušila na njih i oni su već bili mrtvi. Ovo priča za Kurir Davor Vidović, jedan od 13 pripadnika Specijalističkog tima za pretragu i spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP, koji su upućeni u Republiku Albaniju radi pružanja pomoći nakon zemljotresa. Naši hrabri spasioci prvobitno su upućeni u mesto Tumane, za koje mnogi meštani kažu da nakon razornih zemljotresa izgleda kao da je preživelo atomski udar.

 

- Ovo su veoma teški i fizički naporni poslovi. Ruševine se, u zavisnosti od situacije, otklanjaju ručno, ali i mašinama za bušenje i lomljenje betona i podizanje tereta. Međutim, naši momci iz Niša, Kragujevca i Beograda su spremni za ovakve akcije i radimo sve što je u našoj moći da pomognemo kolegama u Albaniji i stanovništvu. Naši timovi su dobro obučeni, imaju sertifikate i mogu da pariraju svim timovima u svetu - kaže Vidović.

Tumane, koje ima 10.000 stanovnika, kako pišu albanski mediji, izgleda kao da je preživelo apokalipsu. U potresu su porušeni delovi višespratnica, otpali su spoljni zidovi stanova, crepovi i komadi nameštaja nalaze se na sve strane. Oštećeni su i lokalni verski objekti. Ulice i javni prostori puni su ljudi koji su u strahu od novih potresa.

FOTO: MUP SRBIJE

Vidović kaže da su prizori razrušenih gradova uvek vrlo emotivni, ali da su članovi spasilačkog tima profesionalci, naučeni da ostanu jaki u ovakvim situacijama. Na lokaciji na kojoj je bračni par pronađen mrtav u bračnom krevetu bio je prisutan i brat jedne od žrtava. - Obučeni smo da radimo u takvim okolnostima i trudimo se da o tome ne razmišljamo. Teže je mojoj porodici nego meni. Ja radim od 1996. i na ovakve situacije sam navikao - kaže Vidović skromno.

Naši spasioci pretražuju teren zajedno sa albanskim kolegama na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Rame, koji je juče javno zahvalio Vučiću zbog ove pomoći. U snažnom zemljotresu koji je pogodio Albaniju poginulo je minimum 29 ljudi, a 650 povređeno. Na tom prostoru do danas su zabeležena čak 524 zemljotresa. Najmlađa žrtva do sada je petogodišnja devojčica.

R. Kantar

(Izvor: kurir.rs / R. Kantar)

 

Share this article