REVOLUCIONAR IZ UŽICA: Penzioner osmislio patent za manju potrošnju goriva!

– Očekujem da će moj izum biti primenjen u bliskoj budućnosti, koju na žalost mislim da neću dočekati. I ne samo u automobilskoj industriji, već i u mnogim slučajevima gde se koristi kolenasto vratilo – izjavio je pronalazač Vujo Gordić iz Užica.

Penzioner Vujo Gordić, mašinski inženjer i doktor tehničkih nauka, otac prvih užičkih trojki, tvrdi da je pronikao u samu suštinu funkcionisanja Sunčevog sistema i celokupne materije, što mu je, kaže, pomoglo da osmisli nesvakidšnji koncept za koji smatra da će iz korena promeniti automobilsku industriju.

– U nauci će zasigurno ostati upamćeno da sam prvi uveo pojam termogravitacionog polja, pomoću koga se daje tačan opis rada i funkcije Sunčevog sistema, a time i samih atoma – tvrdi on.

 

Krajem prošle godine, Vujo Gordić je registrovao patent mehaničkog oscilatora, koji bi mogao da ustalasa automobilsku industriju, i da utiče na mnoge druge oblasti. Patent se odnosi na klipnoradijalni trocilindrični motor, koji treba da zameni široko zastupljeno kolenasto vratilo.

– Uz pomoć termogravitacionog polja, koje je analogno elektromagnetnom, i diferencijalne jednačine proistekle iz trećeg Keplerovog zakona dobija se ovaj oscilator, koji u celosti opisuje gradu i funkciju Sunčevog sistema. Na osnovu toga sam napravio mehanički model, klipnoradijalni trocilindrični motor, koji za razliku od kolenastog vratila motora sa unutračnjim sagorevanjem koristi obe komponente sile – naveo je on u izjavi Tanjugu.

– Kada bi se kolenastom vratilu klipnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem dodalo leteće koleno količina potrebnog goriva bi se bukvalno prepolovila. Dakle, potrošnja bi se znatno umanjila, a snaga bi ostala ista – ističe on.

Posledice toga bile bi značajne, naročito u svetlu sveopšte potrebe za smanjenjem emisije štetnih gasova nastalih sagorevanjem naftnih derivata u atmosferu, što menja klimu na globalnom nivou i ugrožava opstanak života na našoj planeti.

– Očekujem da će moj izum biti primenjen u bliskoj budućnosti, koju na žalost mislim da neću dočekati. I ne samo u automobilskoj industriji, već i u mnogim slučajevima gde se koristi kolenasto vratilo – navodi Vujo.

 (Izvor: Beograd.in)

Share this article