Roditelji su mu preminuli pred očima: Nikola je srednjoškolac, a sestrama je i otac i majka

Posle smrti roditelja ostao sa dve maloletne sestre

Mladom Nikoli Petroviću (19), učeniku Pravno-birotehničke škole "Dimitrije Davidović" u Zemunu, život nikada nije doneo nešto lepo. U besparici i nemaštini, češće je bio gladan nego sit, bez hrane, odeće, obuće, sredstava za higijenu, ogreva... Živeo je i uz sveću, pozajmljivao da preživi... Doživeo da mu i majka i otac preminu pred očima...

Posle smrti majke Lucije (33), pre četiri godine, od opekotina dok je pokušavala da naloži vatru, usledio je još jedan udarac. Minule subote ostao je i bez oca Gorana (53). Sam, sa dve sestre Nikolinom (10) i Nevenom (14) u iznajmljenom stanu za koji treba platiti kiriju, zalihama drva na izmaku, dugovima za sahranu, bez novca...

  

Nikola je sa razrednom Mirjanom Aćimović i drugom Aleksandrom Aćimovićem, u četvrtak posetio našu redakciju. Sa surovim udarcima sudbine, dostojanstveno se nosi. Ne želi da kuka, dok nam priča o svom životu. Detinjstvo je proveo u Obrežu u tatinoj kući. Oduvek su teško živeli. Otac je imao privatni posao koji je propao. Primali su socijalnu pomoć. Zbog dugova, koji je neko drugi napravio, isključena im je struja. Godinu dana živeli su uz sveću, u nemaštini. Pomagale su im komšije, donosili hranu, odeću... Otac je radio sve i svašta, nije se libio ničega. Za nadnicu, ali to nije bilo dovoljno.

- Posle mamine smrti, razočaran zatražio je azil u Švedskoj i ušli smo u program - priča Nikola. - Posle terorističkih napada, međutim, svi stranci su deportovani, pa smo se vratili u Srbiju. Bez papira, bez ičega. Otac je ostao i bez socijalne pomoći, jer nije obnovljen zahtev. Kasnije je to učinio, pa smo dobili pomoć. Iako je bio bolestan, preživeo dva infarkta, radio je teške fizičke poslove, kako bi nam obezbedio obrok. Iznajmili smo stan u Ugrinovcima. Jednom je ceo dan radio na kiši i dobio bronhitis, pa upalu pluća. Nije hteo da ide kod lekara dok više nije mogao da izdrži od bolova. Ali, izgleda da je bilo kasno. Umro je u snu. Sestra i ja smo bili u kući. Obdukcija je pokazala da je imao infarkt dok je spavao. Treći, koji je bio fatalan.

 

Da bi sahranio tatu, Nikola je pozajmio novac. Troškovi su bili više od 100.000 dinara. Iako mu je prvo obećano, jednokratnu pomoć od Opštine Zemun nije dobio. Naknadno je utvrđeno da ju je otac već iskoristio za kupovinu drva. Trenutno mu je glavna briga da mu ne budu oduzete sestre. Kaže, da su mu obećali da će dobiti starateljstvo. Ne zna ni šta će biti sa socijalnom pomoći, koju su primali.

- Nikola je divan, skroman mladić, dobar đak, dete za primer - kaže Mirjana Aćimović, njegov razredni starešina. - Nikada nije kukao. Kada je živeo u Obrežu, ustajao je u 4.30 da stigne na časove. I uvek je prvi dolazio, nikada nije kasnio. Kao odeljenje sakupili smo novac da mu, bar, malo pomognemo. U toku je velika akcija i u školi, ali sve je o kratkog daha. Šta će ta deca kasnije? Treba plaćati stan, račune, hranu, odeću, ogrev... Škola će i dalje pomagati, ali bilo bi lepo kada bi se neko javio da nekako na duže staze pomogne ovoj deci.

Nikola sa razrednom Mirjanom Aćimović, Foto Ž. Knežević

VOZAČKI ISPIT

I NIKOLIN drug Aleksandar Aćimović ima samo reči hvale za ovog mladića:

- Nikada nije imao lep život, kao njegovi vršanjaci, ali ga to nikada nije slomilo. Obožava košarku i član je školskog tima. Trenirao je i u jednom klubu, ali nije imao novca da plaća članarinu. Velika želja mu je da položi vozački ispit, kako bi po završetku škole, mogao da počne da radi i da brine o sestrama.

OSTAVILI TELO

KADA je video da ne može da probudi oca, Nikola je pozvao Hitnu pomoć. Došli su brzo, konstatovali smrt i otišli. Rekli su mu da zove Dom zdravlja, koji vikendom uveče ne radi. Ne znajući šta da radi, pozvao je policiju. Došla je dežurna patrola, pozvala inspektore. Telo je poslato na obdukciju, gde je utvrđen uzrok smrti.

- Starija sestra je bila sa mnom u kući, ali sam je poslao odmah kod drugarice - priča Nikola. - Sestre su teško podnele tatinu smrt, pogotovo mlađa. Rekao sam joj tek dan pred sahranu. Nije išla ni na groblje. Bilo bi to vrlo stresno za nju.

POMOĆ

Oni koji žele da pomognu Petrovićima, mogu da uplate novac na Nikolin račun u Poštanskoj štedionici. Broj računa je200- 116877724-25.

(Izvor: Večernje Novosti)

Share this article