Štikle iz Zemuna gaze svetom

Cipele Magdalene Klašnje rado nose žene širom planete. ručno rađena obuća prodaje se u SAD, Francuskoj, Belgiji, Italiji...

JEDAN od njenih prvih šešira, koji je kao stažista sašila u Njujorku, kupila je Dženifer Lopez. Ostvarila joj se želja da obuče pevačicu Bjork. Bile su to pantalone. U radnju je redovno svraćala i glumica Dajen Kruger. Upravo je ona izabrala haljinu sašivenu u Užicu.

Magdalena Klašnja, mlada dizajnerka i kostimograf iz Beograda, pre tri godine je napustila čuvene njujorške modne ateljee. Sada u rodnoj kući u Zemunu, u svom apartmanu, kreira i ručno pravi originalne ženske cipele. A vole ih i nose žene širom sveta - u Americi, Francuskoj, Italiji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, i naravno - Srbiji.

 

Zatekli smo je u dvorištu porodične kuće. Užurbano radi na novoj kolekciji. Sprema liniju obuće za čuveni američki brend. Pred put za Njujork doteruje prve uzorke.

- Na svakom paru cipela radim najmanje po pet sati. I to pod uslovom da je tehnički sve spremno - priča nam Magdalena. - Mesečno proizvedemo oko 100 pari obuće. To je prosek.

Prvi par cipela napravila je pre 15 godina u toku studiranja na višoj politehničkoj školi. Kao srednjoškolka. Završila je kostim na Fakultetu primenjenih umetnosti i godine je posvetila radu sa tekstilom.

- Dosta vremena i energije ulažem da bih se bavila ovim poslom - kaže Magdalena. - Teško je napraviti nešto što će neko želeti da kupi. To ne mogu da vas nauče u školi. Ja nisam imala nikakav marketing i meni je mnogo pomogao "Fejsbuk". Moja prva serijska proizvodnja je bila namenjena mojim drugaricama i njihovim prijateljicama koje su modele videle na internetu. Znala sam da će život tih cipela na ulici biti nešto najbolje. Na početku je bilo dosta skupo za mene, ali sam zahvaljujući tome stigla do izložbe u KC "Grad", a zahvaljujući njoj do sajma cipela u Parizu. A onda i do prvog veleprodajnog naloga.

Originalna obuća, neverovatnih boja, sa potpisom Magdalene Klašnje, sada se prodaje u nekoliko desetina radnji širom sveta. Najviše ih je u Francuskoj. Izgleda da Francuskinjama Magdalenine štikle najbolje leže.

- Tamo je dosta malih radnji u kojima je moguće prodavati, a i Francuskinje vole nepoznate autore. Vole da probaju nešto novo - priča Magdalena. - Radila sam u studijima u kojima se oblače poznate ličnosti. Baš zato mi je mnogo draže kada jedna devojka iz Beograda, sa platom od 300 evra, odvoji pola svoje zarade za par cipela. Anđelina Džoli čak nije htela da plati pantalone u našoj radnji, jer je to zaboga ona. Tada izgubite svaku satisfakciju, jer shvatite da to njima ne znači mnogo.

Dugo se čuvala Italije. Smatrala je da tamo nema šta da traži. Sada u Peruđi odlično prolaze njene baletanke, salonke, čizme...

- Japan i Hongkong su trenutno moja velika želja - priznaje mlada dizajnerka. - Još nismo ni sa kim stupili u kontakt. Tamo još nismo pokušali. Možda će se želja i ostvariti. Tu vidim budućnost.

 

ONA NOSI ŠTA OSTANEPOTPUNO (ne)očekivano, Magdalena sama sebi nije najveća reklama. Ko veruje da će na njoj videti njene najbolje komade - greši. 
- Zamišljala sam da ću imati mnogo više mojih cipela, ali ispalo je da ja nosim samo ono šta ostane. Ne bi trebalo da je tako, ali jeste - iskrena je mlada dizajnerka.

OKUPILA TIM

MAGDALENA je počela sama. Sada sa njom radi tim prijatelja.

- Imala sam sreću da sam usput upoznala i stekla sjajne saradnike sa kojima napredujem - objašnjava Magdalena Klašnja. - Vanja se bavi marketingom i prodajom. Vesna je zadužena za organizaciju transporta. Imamo i menadžera proizvodnje i asistenta dizajnera. Četiri žene šiju, rade još dva krojača i pet montažera. Nismo promenili način rada, samo smo u posao uključili veći broj ljudi.

 

 (Izvor: Novosti /Autor: Sandra Bulatović)

Share this article