Tviterom se vodi ova debata: Da li nam je PLATA OD 100.000 dinara dovoljna za pristojan život? Koji je vaš stav?

Večita dilema - koliko novca nam je neophodno da bi "preživeli mesec"? Na Tviteru se tako povela se ozbiljna polemika, pitanje je bilo "Da li je dovoljna plata od 100.000 za pristojan život u Srbiji?" , a opšti stav je da bi u proseku 2.000 evra bilo zadovoljavajuće da se "pregrme" mesečni troškovi.

Ipak, najpre se povela polemika, šta predstavlja pristojan život?

Normalnom egzistencijom pojedini smatraju konzumaciju kvalitetne hrane, kupovinu markirane odeće, odlazak u bioskop, pozorište, na izlet, odlazak na sportske aktivnosti, dok drugima to nije prioritet.

Tako je, za nekog odlazak na letovanje ili zimovanje luksuz, dok drugi tu praksu ubrajaju u normalan segment života koji bi trebalo da se podrazumeva.

 

Ako se pristojan život izjednačava sa skromnošću koja podrazumeva život kao preživljavanje, onda je 100.000 dinara mesečno dovoljno, saglasni su učesnici ove debate.

Ako i žena i muž zarađuju po toliko, to je ok

Sledeći važan parametar je koliko članova broji porodica.

Većina je mišljenja da je za četvoročlanu porodicu život sa 100.000 dinara mesečno puko preživljavanje. Uglavnom je saglasje među učesnicima Tviter debate da bi duplo više od pomenute cifre bilo dovoljno za normalnu egzistenciju bez "stiskanja".

Naravno, bitna stavka jeste da li porodica poseduje sopstvenu nekretninu. Jer, ukoliko žive kao podstanari, pa još ako govorimo o prestonici, gotovo trećina te cifre odlazi na kiriju.

Istraživanja pokazuju da najveći deo finansija trošimo na hranu. Tako da, iako većina smatra da je obedovanje po restoranima luksuz, čak i kada ručak kuvate kod kuće, na potrošačku korpu mesečno izvdajamo približno 500 evra.

potrošačka korpa

 *potrošačka korpa / FOTO: ILUSTRACIJA / PROMO

S druge strane, oni koji žive u vlastitom stanu iako ne plaćaju kiriju za pristojan život smatraju i odlazak na more ili planinu jednom do dva puta godišnje, što je, sasglasni si korisnici Tvitera, teško sa mesečnom zaradom od 100.000 dinara.

Sa tom zaradom, roditelji koji žive kao podstanari decu verovatno odvode na more ukoliko bake i dede finansijski pripomognu.

Savremeni život doneo i savremene tehnologije bez kojih gotovo niko ne može da zamisli život. Tako, značajan iznos mesečno izdavajamo mobilnim operaterima za telefonske usluge, internet, kablovsku televiziju.

 

Nakon komentara jednog korisnika Tvitera da mesečno 100 evra troši za 4 mobilna telefona u porodici, povela se polemika kako neko ko, narodski rečeno, jedva sastavlja kraj sa krajem, toliko plaća za telekomunikacione usluge.

"Telefon srednje klase, koji košta 300-350 evra, kod operatera, sa odgovarajućim paketom, košta oko 3.000 dinara na 24 meseci. Dobri telefoni, u paketu, idu i preko 6-7000 puta 24 meseci. A okvirno, na 2 god većina i menja svoj mobilni", glasio je odgovor na pomenutu opasku.

Zavisi gde živite

Nije isto da li živite u Beogradu ili provinciji, kažu korisnici Tvitera.

Tako, većina komentariše da se život u prestonici znatno izdvaja po visini troškova u odnosu na druge gradove. Ovaj parametar uneo je pometnju, te je svako komentarisao sa svoje teritorije, uz komentar da ni u Kragujevcu nije dovoljno 100.000 dinara za preživljavanje porodice.

Kad novca nema dovoljno isto se oseća i Beograđanin i Kragujevčanin i Leskovčanin, pišu.

Ljudi preživljavaju i sa troduplo manjom sumom novca

Ipak, bilo je i onih koji smatraju da je 100.000 dinara mesečno sasvim dovoljno za pristojan život, te da sve zavisi od naših potreba i navika, kao i toga koliko smo racionalni ili ne.

Ponovo se vraćamo na polemiku šta je za pojedinca normalna egzistencija.

 

Da su iskustva različita, svedoči komentar jednog korisnika koji tvrdi da sa 36.000 dinara prehranjuje tročlanu porodicu. Kako kaže, za njih bi 100.000 dinara mesečno bila premija! A kad je reč o prioritetima, kaže, automobil mu nije neophodan za normalan život, jer " jedan auto košta koliko finansiranje studenta na fakultetu."

Šta je sa samcima?

I u tom slučaju mišljenja su podeljena, od onih koji kažu da je za samce podstanare i više nego dovoljno, do jedinki koje tvrde da je moguće jedino ako se "malo stišneš".

Ako imate kredit - teško

Ako na celokupnu polemiku dodamo isplatu kredita, zaključak učesnika ove Tviter debate je jedoglasan - nemoguće je preživeti mesec sa pomenutom sumom novca, bilo da ste samac ili je reč o porodici.

Ne daj Bože, kažu akteri ove debate, ako iskrsnu dodatni neplanirani troškovi poput, pokvari vam se auto, veš mašina, ili se u najgorem slučaju neko od članova porodica razboli.

Sve u svemu, individualno je pitanje koliko je novca dovoljno život, a možda je pravi zaključak ove polemike upravo jedan od komentara na Tviteru:

"Koliko god da imaš para, uvek ponešto nedostaje. I pun džak sa parama da imamo, uvek nam je potrebna još koja crvena više".

(Izvor: blic.rs / Milica Marković)

Share this article