U KIKINDI NESTVARNE SCENE: Rode šetaju putem, saobraćaj stoji (FOTO)

Slučajni gosti koji su nenadano sleteli na drum, u selu Sajanu, nedaleko od Kikinde, na kratko su zaustavili saobraćaj u ovom vojvođanskom mestu. Par belih roda prošetao je glavnim sokakom, a nesvakidašnu sliku zabeležila je Zorica Bubalo Čanak iz Kikinde koja kaže, da je prizor bio prelep i da se ovaj par belih roda nonšalatno prošateo dužinom puta.

- Odjednom su se stvorile na putu, naravno, odmah smo zaustavili auto, a one su nastavile da se kreće u pravcu Kikinde. Rode nisu ptice koja slučajno dolaze u naše krajeve, ovde se gnjezde, a sem sova koje su za najveće stanište na planeti izabrale Kikindu, rode su nam takođe domaće ptice - rekla nam je Zorica.

Da rode vrlo rado posećuju ove krajeve, potvrdio je za portal Telegraf.rs Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije:

 

- Sasvim je normalna pojava da sada vidite rode,trenutno se gnjezde i okupljaju pred seobu. U Zrenjaninu i okolini ima najviše roda , registrovano je oko 400 parova u ovom delu Vojvodine - istakao je Ružić.

Prema 7.Međunarodnom popisu belih roda koje je sprovedeno u okviru Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na teritoriji Srbije registrovano je oko 1.300 parova, najviše ih se nalazi u Zrenjaninu oko 400 parova.

 *U Tarašu svaki par roda po tri mladunca izleže; Foto: Zorica Bubalo Čanak

U Tarašu svaki par roda po tri mladunca izleže

U selu Taraš nedaleko od Zrenjanin nalazi se najveći broj belih roda,a predvodnik belog jata je poznati Prvoje koji svake godine prvi dolazi u ovo selo. Udruženje građana “Taraške rode” početkom jula je popisalo mladunce belih roda.

Taraški poletarci su tom prilikom vredno vežbali svoja neiskusna i nejaka krila spremajući se za prvi let. Poneki su se već bili spoznali veštinu letenja, neki su međuvremenu poleteli , a pojedini mladunci su još sa žudnjom posmatrali starije komšije.

 

- Ono što je specifično za ovu godinu je da ima dosta parova sa 3-4 mladunca, i čak ima tri para sa uspešno podignutih 5 mladunaca. Ali na žalost od 30 parova koliko se vratilo u selo imamo čak 6 parova koji nemaju podmladak (jedan par još uvek leži, ali ne verujemo da će uspeti da podignu piliće). Nije nam jasan razlog za ovakvu situaciju kod navedenih parova.

- Neki se jesu kasno vratili ali ne svi. No, priroda je čudo. Uglavnom od tih 24 uspešna para imamo 70 mladunaca što je u proseku tri po paru, što se na kraju ipak može voditi kao izuzetno uspešna godina za te parove -saopštavaju iz Udruženja građana “Taraške rode”.

Zbog najvećeg broja belih roda, nemačka fonadacija Euronatur dodelila je selu Taraš, specijalnu titulu “Evropsko selo roda 2015”. I ne samo u Tarašu, rode možete videti širom Vojvodine, neke sede u gnezde, a neki parovi se šetaju po sokacima , rode su već odavno odomaćene ptice u ovim krajevima, baš kao i sove u Kikindi.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article