VAŽNA ODLUKA VLADE O PENZIJAMA: Više ne važe kazneni poeni, ova grupa radnika će primati punu penziju

Svi radnici preduzeća u restrukturiranju, koji su napustili radno mesto uz socijalni program pre donošenja Zakona o PIO 2014. godine i kojima su penzije nepravedno bile umanjene, od ovog meseca primaće pun iznos čeka bez kaznenih poena.

Ovo je odlučeno na današnjem sastanku predstavnika sindikata i ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević.

PROČITAJTE JOŠ TRAGEDIJA Čovek preminuo u čekaonici kovid ambulante: Rekao je samo da mu nije dobro i SRUŠIO SE NA POD

 

Na taj način će oko 8.000 radnika, koji su pre 2014. i uvođenja starosne granice za penzionisanje ušli u program koji je podrazumevao pet, odnosno dve godine na tržištu rada, biti izuzeti od umanjenja zbog toga što ne ispunjavaju starosni uslov. Pošto su im fabrike bile u stečaju oni tada nisu ni imali drugog izbora.

PROČITAJTE JOŠ DR TIODOROVIĆ: 400.000 razloga za strah od korone, a od Svetog Nikole užas

Da podsetimo, za radnike iz opcije pet do 1. oktobra je postojao zaključak Vlade koji im je omogućavao isplatu punog čeka. Tehnička Vlada ga je, međutim, tada ukinula. Novom odredbom osim njih biće obuhvaćeni i zaposleni koji su potpisali program "dve godine do penzije" najkasnije do 31. decembra 2014.godine.

Zakon o PIO propisuje da svako ko nema starosni uslov za penziju od 65 godina za muškarce i 63 za žene, podleže kaznenim poenima, odnosno za svaki nedostajući mesec odbija mu se 0,34 odsto od čeka.

Share this article