"Za nostalgiju ne brini, svi naši su već tamo" U komentarima na objavu srpske doktorke ogleda se sva tuga koja nas čeka

"Nisam još nemačka državljanka, ali od danas sam nemačka doktorka, onako baš zvanično", tvit je još jedne Srpkinje koja je svoju sreću, kao i preko 50.000 Srba godišnje, odlučila da potraži "preko grane". I to ne bi bilo ništa neobično da nije izazvalo niz komentara koji pokazuju svu tugu svakodnevnih odlazaka naših državljana.

Ova korisnica Tvitera je položila je aprobaciju i sada zvanično može da počne da radi u struci, jer joj se srpska diploma izjednačila sa nemačkom.

- Ne znam da li da se radujem ili plačem. Žao mi je što svoj posao nisi mogla da radiš ovde i za to dobiješ platu koju zaslužuješ - jedan je od komentara.

 

Drugi su ironično govorili da "ne brine za nostalgiju jer su svi sa Medicinskog fakulteta i srednjih medicinskih škola već tamo", dok su treći, pridružujući se čestitkama, govorili da "i njih to uskoro čeka".

Neki su uz čestitke govorili i da je tako "vratila svoje dostojanstvo".

Zašto je to možda najtužnija priča danas ili najtužnija priča naše budućnosti? Zato što je ona samo jedna od 50.000 Srba koji godišnje odlaze da se nikad ne vrate.

Frankfurt

 *Frankfurt / FOTO: KIEFER / WIKIPEDIA

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke, u 2015. godini u Nemačku je otišlo 24.616 Srba, a godinu dana kasnije 33.000. Ovaj broj znatno je veći ukoliko se zna da veliki broj građana u Srbiji ima hrvatski pasoš i da u Nemačku odlaze iz Hrvatske, odakle se godišnje u Nemačku iseli oko 50.000 ljudi. Procene su da je put Nemačke od 2000. godine iz Srbije otišlo više od 200.000 građana.

 

U toj alarmantnoj brojci, najviše je upravo medicinskih radnika, kako lekara, tako i medicinskih tehničara. Svakodnevno se suočavamo sa brojnim prekvalifikacijama iz raznih drugih struka u medicinske, jer to većina vidi kao svoju šansu u Nemačkoj.

Nedavno je čak i Nacionalna služba za zapošljavanje u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju saradnju GIZ "Triple Win" raspisala konkurs za sve zainteresovane medicinske tehničare koji žele da pronađu posao u Nemačkoj, sa naznakom da zainteresovani kandidati ne plaćaju nikakve nadoknade za posredovanje, već to čine nemački poslodavci.

Oko 800 lekara su u prethodnoj godini od Lekarske komore dobili serftifikat dobre prakse za rad u inostranstvu. Najveći broj njih odlazi u Nemačku, Norvešku i Švajcarsku.

Problem za budućnost je, prema mišljenju demografa, to što najveći deo tih ljudi ostaje u inostranstvu i tamo ostvaruje svoju reprodukciju, umesto u Srbiji, tako da je neka procena da za 50 ili 60 godina ova zemlja izgubi 50 ili 60 hiljada dece koja bi se rodila u Srbiji, a ne u nekim drugim zemljama.

(Izvor: blic.rs)

Share this article