Film Emira Kusturice ispunio salu u Veneciji do poslednjeg mesta: Ovo je priča o najsiromašnijem predsedniku (FOTO)

Kusturičin dokumentarac je izuzetan portret čoveka koji skreće pažnju na vitalna pitanja opstanka humanosti, rekao je Tanjugu Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, nakon premijere dokumentarnog filma "El Pepe: jedan uzvišeni život" u okviru programa Filmskog festivala u Veneciji.

Pantelić napominje da novo ostvarenje Emira Kusturice izaziva veliku pažnju italijanskih medija, kritike i publike.

 

- Sala na Venecijanskom filmskom festivalu bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Publika je odlično reagovala tokom projekcije i više puta u sali je odjekivao smeh. Aplauz po završetku projekcije je bio gromoglasan i dugo je trajao. Najsiromašniji predsednik na svetu, Hose Muhika bio je vidno dirnut i potrešen emocijama i reakcijom koju je dobio od publike, a oči su mu bile ispunjene suzama - prenosi Pantelić svoje utiske sa projekcije Kusturičinog filma.

 *Emir Kusturica i Hose Muhika Foto: Tanjug/AP

Direktor Jugoslovenske kinoteke je dodao da Kusturica kroz inspirativni razgovor sa Pepepom nudi alternativu odnosa prema stvarnosti čiji smo savremenici.

- Izuzetan film u kojem je sve potaman, evidentno zbog uzajamnog prepoznavanja velikog reditelja i predsednika koje je bio preduslov Pepeovog zanemarivanja prisutnosti kamere - rekao je Pantelić za Tanjug.

 

Hose Muhika, prema pisanju italijanske štampe, nije mnogo mario za status zvezde Filmskog festivala u Veneciji.

- Moj prijatelj Kusturica mi je rekao da ni on neće doći na premijeru filma ako ne budem u Veneciji. Samo zbog njega sam ovde - izjavio je Muhika italijanskim novinarima.

 *Kusturica na festivalu u Veneciji Foto: Tanjug/AP

Novi dokumentarac Emira Kusturice predstavlja intimni dijalog između najsiromašnijeg predsednika na svetu, koga narod jednostavno zove Pepe i reditelja, a razgovor je vođen pred sam kraj mandata 2014. na njegovoj skromnoj farmi nedaleko od Montevidea.

(Izvor: telegraf.rs / Tanjug)

Share this article