Istraživanje dokazalo: Čitanje knjiga je najbolji način opuštanja

Istraživanja su pokazala da je najbolji način opuštanja i smanjenja stresa – čitanje knjiga.

Čitanje je učinkovitiji i brži načina opuštanja od brojnih drugih metoda kao što su slušanje muzike, šetnja ili ispijanje čaja.

Samo šest minuta čitanja smanjuje razinu stresa za dve trećine. Psiholozi veruju da je to zato što se mozak koncentriše na čitanje te se tako smanjuje napetost u mišićima i srcu.

 

Ovo je istraživanje sprovedeno na sveučilištu Sussex, a volonterima je izmeren i nivo stresa i broj otkucaja srca nakon što su prethodno bili podvrgnuti određenim testovima i vežbama.

Nakon što su ih opteretili, volonteri su morali isprobati razne tehnike opuštanja, a pokazalo se da je najučinkovitije bilo čitanje koje je nivo stresa smanjilo za 68 posto.

Slušanje muzike bilo je nešto manje učinkovito, a smanjilo je nivo stresa za 61 posto, šoljica čaja ili kafe stres je umanjila za 54 posto, dok je šetnja imala učinak od 42 posto.

Naravno kada se već odlučimo za čitanje sledeći korak je da se odlučimo za izbor literature.

Naš savet je da čitate duhovnu literaturu jer ćete si tako pomoći ne samo na suptilnoj razini (smirujući efekti na razini uma i inteligencije), već i na višem nivou tj. na nivou duše.

Kao što se telo mora hraniti da bi normalno funkcioniralo, tako i dušu moramo zadovoljiti na duhovnom nivou i tada ćemo se osećati potpuni bez osećaja neispunjenosti i praznine.

Tu jednostavnu praksu čitanja duhovne literature kao hrane za dušu možemo vrlo lagano uvesti u svoj život i odmah se uveriti u neverojatno poboljšanje i osećaja sreće u svim pogledima u životu.

 

(Izvor: Atma.hr / avadhuta.hr)

Share this article