Luka (9) je zbog nasilja u odeljenju morao da napusti školu, a onda je posle godinu dana hrabro seo za sto i ZADAO ŠAH-MAT

Dečak iz razreda podmetnuo je Luki olovku dok je sedao na stolicu i ozbiljno ga povredio. Ovaj incident dogodio se pre godinu dana u drugom razredu jedne prokupačke osmoletke, nakon čega je Luka prešao u drugu školu, u kojoj je nasmejan i zadovoljan. Međutim, ovaj dečačić izvojevao je još jednu pobedu: osvojio je prvo mesto na opštinskom takmičenju u šahu, a protivnik u finalu bio mu je upravo nekadašnji drug iz razreda koji ga je ubo olovkom!

Luka (9) godinama učestvuje na šahovskim takmičenjima, i obično zauzme drugo ili treće mesto. Međutim, ove godine nije bio zainteresovan niti motivisan da učestvuje, kaže za "Blic" njegova majka, Dragana Nikolić.

- Takmičio se zahvaljujući učiteljici, koja nije htela ni da čuje da on to propusti, a imao je tako dobre rezultate. Ona nas je čak i iznenadila i pojavila se pre nas u školi u kojoj je održano takmičenje, da podrži svog đaka - priča Dragana, ne štedeći reči hvale za učiteljicu Brankicu Đorđević.

 

Napet dan kada su saznali ko je protivnik

Dragana nam je dočarala koliko je taj dan bio napet, pogotovo kada je saznala sa kime njen sin mora da se suoči.

- Decu su prozvali i odveli u učionice, a mi roditelji i učiteljica, izašli smo ispred škole. Jedna prijateljica, čije dete je takođe učestvovalo, javila mi je da je tu i dečak koji je povredio Luku. Bila sam skeptična kako će on to podneti, jer bi to bio njihov prvi susret od incidenta. Meni kao roditelju bilo je teško i razmišljala sam da odustanemo od takmičenja, ali učiteljica je bila optimistična - priča majka.

Luka

 *Luka / FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Dok su odrasli čekali pred školom, Luka je odigrao četiri partije, jednu za drugom, i pobedio sve protivnike.

 

- Ne znam da li taj dečak ide na dalji nivo takmičenja, ali primetila sam da je Luka bio posebno ozaren i srećan i da je dobio malo samopouzdanja - ispričala nam je njegova majka.

Luka sa mamom Draganom

 *Luka sa mamom Draganom / FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Dragana je još jednom istakla koliko je zahvalna učiteljici Brankici na podršci koju dobija njen sin, što je posebno značajno nakon incidenta koji je dečak preživeo u prošloj školi.

Podsetimo, 11. januara 2018. godine, Luka je tokom časa matematike seo na olovku, a povreda je morala da se sanira hirurški. Dečak je promenio školu, i sa novim drugarima je srećan.

 

- Od prošle učiteljice dobio je samo podsmeh. Sudski spor je i dalje u toku, i pokušavaju da okrenu priču da se sve desilo nenamerno, da bi skinuli sa sebe odgovornost. Agonija traje, ali borimo se i ne odustajemo. Ja sam prosvetni radnik i znam da je bilo propusta u celom slučaju - tvrdi Dragana Nikolić.

Ona kaže da zaposleni u prošloj školi pokušavaju da predstave njeno dete kao "negativca i agresivca", a da u novoj školi Luka nema problem ni sa kim.

Učiteljica Brankica i Luka fotografisali su se u nedelju na šahovskom takmičenju

 *Učiteljica Brankica i Luka fotografisali su se u nedelju na šahovskom takmičenju

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

- Na disciplinskoj komisiji sam zahtevala da dete koje ga je ubolo odmah bude oslobođeno. Deci svašta može da padne na pamet, i njega mogu i da razumem. Ali moje dete je bilo ugroženo i od drugog do petog časa je sedeo sa stranim telom u sebi. Kada se požalio učiteljici, ona mu se smejala, a nikada kasnije nije pozvala da pita kako je - ispričala je Lukina majka.

(Izvor: blic.rs / Maša Milojković)

Share this article