Oduševićete se kada vidite šta su učenici kod Kragujevca SVOJIM RUKAMA NAPRAVILI (FOTO)

Osnovna škola "Natalija Nana Nedeljković", slavi ove godine 177. rođendan. Njeno istureno odeljenje u Velikom polju u blizini Kragujevca, školuje se u montažnoj zgradi iz 1993. godine, koja je trebalo da bude „privremeno rešenje“ dok se ne izgradi novi objekat, ali to rešenje je ostalo do danas.

Nastavnik Likovne kulture Marko Stamatović došao je na ideju da napravi projekat „Škola galerija“ i tako su plafoni i zidovi postali pravo umetničko delo, u koje je svaki učenik uneo svoj deo slagalice. Pa, kad već nema nove zrade, stara je morala oplemeni.

 

a-slika1 620

Svaki učenik je uradio deo slagalice

Učenik Žarko T. ide u osmi razred, ističe da je njegova škola, i ako je stara, sada najlepša.

- Dobio sam svoj deo slagalice slike “Zvezdano nebo“. I onda sam kući, na parčetu kartona određenih dimenzija, krenuo da bojim. Po dogovoru, koristio sam tempere. I svi moji drugari su uradili isto. Nisam znao kako će to na kraju da izgleda. Ali, kada se sve, kao pravi mozaik složilo na plafonu, bilo je neverovatno. Zajedno smo uradili veliku stvar. Umetničko delo. I stalno kada prolazimo, gledamo gore. I vidimo naše „zvezdano nebo“, u koje je svako od nas dao po svoj deo - dodaje Žarko.

a-slika2 620

"Zvezdano nebo" u Velikom polju

Važna stvar za nastavnike škole koja ima zavidnu tradiciju je to što se bore da deca što više nauče, da izraze kreativnost i maštovitost. Ali, školi fali fiskulturna sala. I ovo odeljenje, kao i matična škola u Grošnici nije decenijama rekonstruisana. U Grošnici ne postoji moderno grejanje, već se u 21. veku greju na peći na drva, i pored toga što se nalazi sedam kilometara od centra grada.

 

a-slika3 620

Hol Gustava Klimta

Imaju nastavnici ove škole volju da rade nešto posebno, nešto na šta ih posao ne tera. Oni zajedno sa decom, od koje praktično formiraju ljude, van redovne nastave od stare, već izraubovane, monotone školske zgrade, prave mesto koje liči na svet iz čarolije. Originalan, i lep primer za sve.

a-slika4 620

Deca izabrala "Zvezdano nebo"

Deca su na internetu pronašla tu sliku "Zvezdano nebo", i onda im je po rednom broju iz dnevnika dodeljen zadatak. Cela slika je podeljena na delove, i svaki đak je dobio svoj deo slike. Tako je nastao naš mozaik, koji je bukvalno pravljen kao slagalica.

 

- Naše "zvezdano nebo" je dimenzija 12 puta osam metara, 370 učenika od petog do osmog razreda je učestvovalo u tom poslu. Pokazalo se da je to prelepo. Nakon toga su rađeni detalji i tekstura od Klintovih slika, i tako je prekriven hodnik koji je dimenzija 27 puta tri metra. O tome niko nije znao ništa, osim nas u školi, ali kada je naš nastavnik to objavio na svojoj fejsbuk stranici, odjeknulo je kao bomba. Čak su se javile i kolege iz Hrvatske, koji su naš primer objavile na svom portalu - kaže nam direktorka Draga Mijović.

a-slika5 620

Nastavnik likovnog Marko Stamatović

- U školi radim deset godina, počeli smo da uređujemo prvo hodnike. Na kartonima od 70 puta 50 centimetara radila su deca reprodukcije slika velikana svetske umetnosti. Nisam im zadavao zadatke, neko su oni sami birali šta će da slikaju. Po svojoj volji. Od Mikelanđela, Pikasa pa nadalje. To je počelo prošle godine. Bilo je jako lepo, jer je promenilo izgled škole. Zato smo ove godine došli na ideju da može i plafon da se ukrasi. Tako mogu da se sačuvaju dečiji radovi, da se ne oštete. I dogovorili smo se da uradimo „Zvezdanu noć“ Van Goga - priča nastavnik likovnog za "Blic".

a-slika6 620

Ovde nema belih hodnika

Oslikan je svaki zid škole.

 

a-slika7 620

Van Gogovo "Zvezdano nebo"

Svaka čast deci i nastavniku za ovakav projekat.

(Izvor: blic.rs / N. Radišić / Foto: N. Raus / RAS Srbija)

Share this article