OVO KOD NAS NIKAD NE BI PROŠLA: Naša učiteljica obišla je školu u Danskoj i ZAPREPASTILA SE!

Učiteljica je ušla u kuhinu i u njoj je zatekla decu od osam godina s noževima i drugim opasnim "alatima".

I dok se upozadini čuje balkansko "c,c,c,c", a neka mama se uveliko žali kako je red da se odgovorni nađu i za neodgovorno ponašanje odgovaraju moramo da vas obavestimo da je reč o danskoj školi i da je to kod njih i više nego normalno.

 

- Ah, ta Danska, ne poštuje dečja prava! U kuhinji jedne danske škole svakog dana dežuraju učenici i uz pomoć jednog kuvara spremaju obroke za drugu decu. Ne moram da vam objašnjavam da smo već razrogačili oči. Šalim se, oduševili smo se prizorom: deca seckaju povrće, kifle i spremaju sendviče - objašnjava za "Blic" svima dobro znana srpska učiteljica Željana Radojičić Lukić, koja je bila u među kandidatima za najboljeg nastavnika sveta za 2018. godinu i zajedno sa Asocijacijom najboljih nastavnika bivše Jugoslavije bila u poseti ovoj zemlji.

Željana Radojičić Lukić

*FOTO: RAS SRBIJA, Željana Radojičić Lukić

Ono čime su ostali zapanjeni ona i njene kolege bila je posvećenost "malih Danaca" dok su sve vreme razmišljali da li bi tako nešto ikada moglo da funkcioniše u Srbiji?

 

Hrana na sve strane i tuča u najavi

- Normalno da smo odmah svi pomislili, kako mi iz Srbije, tako i kolege iz Hrvatske, Bosne i Makedonije, kako hrana leti na sve strane, kako se naša deca međusobno vuku, gađaju hranom, čupaju... No, da, mi smo zato Balkan, a ovo je Danska. Mada, mnogo tu ima i do manjka vremena da se i mi posvetimo vaspitanju naših đaka umesto nesuvislim ubacivanjem činjenica, formula, definicija našim učenicima, kojima je malo dovoljno da shvate šta je empatija, tolerancija, kako prepoznati nasilje i ne biti nasilan - objašnjava ona.

Škole u Danskoj

*FOTO: ŽELJANA RADOJIČIĆ LEKIĆ / PRIVATNA ARHIVA, Škole u Danskoj

Ova učitejica u osnovnoj školi u Mionici kaže i da u kuhinji danske škole nema nijednog nastavnika, samo jedan jedini kuvar sa širokim osmehom i preciznim uputstvima koja ponavlja samo jednom. Sva ova mala deca, kod nas bi rekli skoro bebe, čuju ta uputstva i nema nijednog da mu nešto nije jasno. A dece ima iz svih delova sveta, od naših "Jugovića", preko Sirijaca, Palestinaca, Engleza, Kanađana, Amerikanaca, Japanaca, Indijaca... i svi kao jedno umeju da čuju i poštuju pravila, priča ona.

(Izvor: blic.rs)

Share this article